Dos incendis en una setmana a la Banqueta del Canal als Palau d’Anglesola i Bellvís

Els membres de la Plataforma Canal Viu i la Comunitat General de Regants creuen que podien ser intencionats

Arbres cremats a la banqueta de Bellvís ©CanalViu
photo_camera Arbres cremats a la banqueta de Bellvís ©CanalViu

Aquest dijous s’ha produït un incendi en la banqueta de la séquia del Canal d’Urgell en el tram que discorre pel municipi de Bellvís. Segons la Plataforma Canal Viu, un una primera estimació l’incendi podria haver afectat alguns centenars d’arbres. Tot i la ràpida actuació del cos de Bombers, alguns exemplars han quedat totalment calcinats.

Segons Canal Viu, aquesta mateixa setmana també han cremat alguns arbres en la banqueta del Palau d’Anglesola, en un tram que també va patir diversos incendis l’any passat. Per aquestes circumstàncies els representants de l’entitat naturalista creuen que es tracta d’alguna persona que creu “que l’homa dels arbres perjudica els conreus”, o també podría ser que “vulguin parar atenció perquè la Cominitat General de Regants dels Canals d’Urgell (CGRCU) hi faci més manteniment”.

Una dotació de Bombers extingint el foc a Bellvís ©CanalViu
Una dotació de Bombers extingint el foc a Bellvís ©CanalViu

Des de la CGRCU han confirmat que s’han fet la pertinent denuncia als Mossos d’Esquadra, tal com és fa cada cop que es produeix un incident que es pot considerar intencionat. Els responsables del regadiu fan una crida a la ciutadania per tal que observin conductes sospitoses i es pugui localitzar al presumpte autor o autors dels incendis.

Des de la CGRCU, expliquen que aquest tipus d’incidents es produeixen en la temporada de tanques, quan no hi ha aigua i ell personal de manteniment està dedicat a les obres de reparació de la xarxa. Durant la campanya de reg, els canalers solen recórrer la xarxa diàriament, per comprovar l’estat de la infraestructura.

El president de la Diputació de Lleida i alcalde de Bellvís, Joan Talarn ha condemnat els fets e "És un atac contra el nostre patrimoni i la nostra identitat. Continuarem treballant a favor del que ens identifica, i el canal d'Urgell, l'aigua i el paisatge de les banquetes formen part d'allò que som", ha afirmat.

Arbres cremats a la banqueta de Bellvís
Arbres cremats a la banqueta de Bellvís
Arbres cremats a la banqueta del Palau
Arbres cremats a la banqueta del Palau

Com a propietaris de les banquetes la CGRCU farà una valoració dels danys i actuarà en els exemplars més malmesos per arrencar-los, i posteriorment és dura a terme una revegetació de la zona afectada, en col·laboració amb les entitats ambientalistes que col·laboren en el manteniment d’aquestes vies verdes. 

La CGRCU destaca que el projecte de la modernització del regadiu en què està treballant està lligat a "un ambiciós projecte mediambiental" que preveu enllaçar els 325 quilòmetres de camins que circulen al voltant dels Canals d'Urgell, una de les vies verdes més llargues d'Europa.

Des de la Plataforma Canal Viu rebutgen aquestes pràctiques incíviques que posen en un seriós perill aquests espais d’alt valor ambiental i d’esbarjo per la gent de terres lleidatanes. 

Per poder avançar cap a una veritable ambientalització del territori, caldria donar als arbres una protecció real, a l’altura de la importància que tenen tant en l’àmbit ambiental, com paisatgístic com de salut cap a les persones. 

Comentaris