El Palau d’Anglesola reunirà 11 productors en la Mostra de Formatges Artesans de Ponent

El Palau d’Anglesola reunirà el diumenge 20 de novembre una representació dels elaboradors artesans de formatge, un qualificatiu que els formatges volen reivindicar com a valor afegit dels seus productes
Joan Talarn visita l'obrador de formatges Camps ©JosepAPérez
photo_camera Joan Talarn visita l'obrador de formatges Camps ©JosepAPérez

El formatger del Pla d’Urgell, Robert Camps ha destacat que el certamen del Palau d’Anglesola ha tingut la voluntat de mostrar al consumidor el que realment representa l’elaboració artesanal, i la garantia de qualitat d’aquest segell que reivindiquen. Camps destaca que el que va néixer d'una forma modesta amb l'esforç del gremi de formatgers s'ha consolidat, però tampoc volem que sobrepassi una participació de productors que no sigui eficient.

Joan Talarn visita l'obrador de formatges Camps ©JosepAPérez
Joan Talarn visita l'obrador de formatges Camps ©JosepAPérez

Camps va ser l’impulsor de la mostra palauenca, que des de la primera edició va comptar amb el suport de l’Ajuntament del Palau d’Anglesola, i de la Diputació.- Enguany també s’hi ha afegit la cadena de supermercats lleidatana Plusfresc. Pel mestre formatger "la Fira segueix essent vàlida com el primer dia i potser fins i tot més necessària; ensenya que existim i ens posiciona enfront de les grans marques formatgeres comercials".

La Mostra reunirà 3 productors lleidatans i 7 de convidades de l’Anoia, Ripollès, Osona, Bages, Berguedà i Conca de Barberà

El president de la Diputació, Joan Talarn ha visitat aquest dimarts la formatgeria Camps per presentar la vuitena edició de la mostra, acompanyat de l’alcalde, Francesc Balcells. Talarn ha destacat “l’aposta decidida pels productes de proximitat, i en aquest cas pels formatges de la Plana de Lleida i les comarques properes”, i que un dels objectius importants de la Mostra sigui “que els més menuts es familiaritzin de forma lúdica amb els productes artesans, que més enllà del seu consum puguin entendre l’esforç que hi ha al darrere i la importància econòmica i social en els seus entorns més propers”

Per la seva banda l'alcalde del Palau d'Anglesola, Francesc Balcells ha explicat que enguany s'incorpora als patrocinis de la mostra la cadena de supermercats Plusfresc, la companyia lleidatana col·laborarà amb el certamen amb l'organització de tallers i l'aportació dels seus productes, fins a l'any 2027. El responsable de comunicació de la cadena, Joan David Porté destaca que Plusfresc se suma a la mostra perquè "és una fira coherent amb la defensa del producte de qualitat i de proximitat que trobem als nostres supermercats"

Els participants s’hauran d’inscriure en algunes activitats amb reserva prèvia i amb places limitades a Mostra de Formatges de Ponent 

La vuitena edició de la Mostra de Formatges Artesans de Ponent se celebrarà el 20 de novembre al pavelló poliesportiu del Palau d'Anglesola, una jornada que arrencarà a les 10 del matí i romandrà oberta fins a les vuit del vespre. El públic podrà adquirir productes de les formatgeries Aubagueta, de Biosca, Monber, d’Agramunt, Formatgeria de Clua, de la Clua i Formatges Camps, del Palau d’Anglesola, Cal Pujolet, de Marganell, Làctics Ubach, de Santa Eugènia de Berga, Formatgeria Roura Soler, de Sant Pau de Segúries, Formatges Veciana, de Segur de Veciana, Formatges Sant Gil d’Albió, d’Albió, Formatges Gavarresa, d’Artés, i Formatges Bauma, de Borredà. També hi seran presents altres productors, com Melmelades Cal Senzill, de Bellpuig, i Cerveseria Artesana La Vella Caravana, de Menàrguens.

Joan Talarn visita l'obrador de formatges Camps ©JosepAPérez
Joan Talarn visita l'obrador de formatges Camps ©JosepAPérez

La fira s'inicia amb una cercavila i una gimcana de tractors antics pel poble gentilesa dels Amics dels Tractors Antics de Ponent i un Concurs de Pastissos de Formatge. Durant la jornada els visitants podran comprar formatges artesans, fer degustacions, tastos guiats i maridatges de proximitat. En aquest passeig gastronòmic podran votar el millor formatge exposat al Palau d'Anglesola.

El delegat del Govern, Bernat Solé, presidirà l'acte de lliurament del guardó Formatger d'Honor, acompanyat dels hereus i pubilles del Palau d'Anglesola, a 3/4 de 12 del migdia, reconeixement que enguany s'atorga al Francesc Mauri. Tot seguit tindrà lloc un vermut musical amb el formatge com a protagonista.

Destaca l'espai format-G, on es podran trobar artesans de ceràmiques, tatuatges flaix, ganivets artesans i pintures, l'espai d'art turòfil i actuacions musicals en directe

Del programa també destacar el taller de cuina infantil organitzat per l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Lleida; un tast guiat de formatges de la Mostra amb vi del Castell del Remei, amb aforament limitat; jocs per commemorar el Dia Internacional dels Drets dels Infants, organitzat pel Consellet-CPA, per finalitzar amb el lliurament de diplomes als formatgers participants en la Mostra, la proclamació dels formatges guanyadors del concurs popular de formatges i el sorteig entre totes les votacions de dues paneres de formatges. 

Comentaris