El Rebost de Ponent, es converteix el primer productor de calçots cuits de Catalunya

En terres de Castellnou de Seana l'empresa familiar El Rebost de Ponent ha plantat enguany tres milions de calçots dels quals en comercialitzarà cuits dos milions, a través dels punts de venda a Lleida, Tàrrega, Juneda, Cervera, Artesa de Segre, i també a Igualada i Manresa

Els aparells per coure els calçots desenvolupats der Jordi Llanes ©Territoriscat
photo_camera Els aparells per coure els calçots desenvolupats der Jordi Llanes ©Territoriscat

En un article publicat a Territoris.cat l'abril del 2015, es presentava l'empresa El Rebost de Ponent, una iniciativa sorgida de la reconversió del conreu de la ceba per la producció de calçot, que va dur a terme el pagès de Castellnou de Seana, Jordi Llanes i el seu entorn familiar. En aquelles dates Llanes manifestava satisfet que tancaven la temporada amb mig milió de calçots venuts

Les màquines de sembra de calçots fabricades a Castellnou de Seana ©TerritoriscatHan passat alguns anys, i El Rebost de Ponent va arrencar la temporada 2021-2022 amb tres milions de calçots sembrats, i punts de distribució i venda en la demarcació de Lleida i Barcelona, unes xifres que converteixen la iniciativa de Llanes en el primer productor de calçot cuit de Catalunya.

L'hortalissa es comença a plantar al mes d'agost de manera progressiva per tal que el creixement estigui sincronitzat amb el consum a partir del mes de desembre. Les tasques de finca estan mecanitzades, però la collita és far a mà, el que permet triar la mida més adient de cada calçot.

Campanya calçots Rebost de PonentEl projecte, del també alcalde del municipi del Pla d'Urgell, té un valor afegit, ja que la infraestructura que han necessitat per aquest creixement ha sorgit de l'enginy de Jordi Llanes i el ferrer del poble Albert Forns. La complicitat d'ambdós personatges ha desenvolupat sistemes que permeten coure una quantitat enorme de calçots, i poder entregar-los calents.

L'hortalissa es cultiva en 12 hectàrees de terreny en el terme de Castellnou de Seana, el que garanteix la qualitat i la traçabilitat del producte que es cull a mà

Calçots cuits del Rebost de Ponent ©TerritoriscatLlanes és un pagès que també ha tingut en compte la sostenibilitat en la seva activitat, utilitzat fusta reciclada, però actualment ja està desenvolupant un nou sistema de cocció que utilitzarà pallet, un enginy amb molta més capacitat que els que utilitza actualment. Aquesta conscienciació es completarà amb la instal·lació de plaques solars en la coberta de l'obrador.

La campanya de calçots va arrencar el 4 de desembre, i a partir d'ara El Rebost de Ponent distribuirà aquesta hortalissa en els punts de venda a Lleida, Castellnou de Seana, Tàrrega, Juneda, Cervera, Artesa de Segre, i enguany s'incorporen Igualada i Manresa

Cal destacar que els calçots van acompanyats de la salsa original elaborada amb la recepta ancestral de Pilar Valls, i Anna Ros, les quals han hagut de desenvolupar algunes variants, per tal de donar resposta a les intoleràncies al gluten, a l'all, als fruits secs… segons les exigències dels clients.

Tots els establiments de restauració tancats a PonentL'any 2018 Jordi Llanes i Magda Morera van incorporar a l'activitat familiar un restaurant exclusiu per la cuina del calçot, un establiment que es troba a Castellnou al costat de l'obrador, dirigit als qui volen gaudir de l'hortalissa, acompanyats de familiars i amics. 
 

Comentaris