El Rebost de Ponent tanca la temporada amb més de mig milió de calçots servits a la demarcació de Lleida

L'empresa familiar de Castellnou de Seana ha servit aquesta campanya més de mig milió de calçots cuits, acompanyats de la salsa amb denominació d'origen Rebost de Ponent.

Jordi Llanes en l'obrador en el que es couen els calçots del Rebost de Ponent.
photo_camera Jordi Llanes en l'obrador en el que es couen els calçots del Rebost de Ponent.

Reportatge.

L'empresa de la família Llanes de Castellnou de Seana, és una mostra de la manera que el sector agrari ha trobat alternatives a l'activitat tradicional, reinventant-se i buscant nínxols de negoci rentables. Sota la marca Rebost de Ponent, l'empresa ha comercialitzat aquesta campanya més de mig milió de calçots cuits, un producte que distribuit a tota la demarcació de Lleida a establiments de restauració i particulars. Un servei que l'empresa Llanes, completa lliurant la salsa típica que acompanya a aquesta hortalissa.

Al marge de la particularitat de servir els calçots cuits i a domicili, Rebost de Ponent elabora una salsa única que preparen sota la recepta ancestral la mare dels Llanes, Pilar Valls, i la mare política d'en Jordi Llanes, Anna Ros, les quals han hagut de desenvolupar algunes variants, per tal de donar resposta a les intoleràncies al gluten, a l'all, als fruits secs.. segons les exigències dels clients.

El responsable de l'empresa i alcalde de Castellnou de Seana Jordi Llanes, explica que el calçot ha estat una derivació de l'activitat agrícola familiar que havia estat la ceba, de la que en produïen una important quantitat, que comercialitzaven a Mercabarna. Una activitat que es va veure afectada per la situació econòmica dels darrers anys, i que va obligar a la família a buscar alternatives eficients, que van derivar a una hortalissa de característiques similars, però amb un cicle de producció i comercialització més rendible.

L'enginy de la parella Jordi Llanes i Magda Morera va fer possible completar la iniciativa amb l'elaboració de melmelades i conserves, també sota les directrius de la mare del Jordi, Pilar Valls. Una oferta creativa de la qual n'han sorgit productes com el preparat de samfaina, el tomàquet natural, escalivada a la brasa, ceba caramel·litzada o els preparats per a truita de carabassó o samfaina, o les melmelades de pera amb vi del Castell del Remei, de cirera, de tomàquet, o de cabell d'àngel, entre altres.

Llanes destaca que la major part de les hortalisses es produeixen en les finques de la seva propietat, el que garanteix la qualitat i la traçabilitat dels productes que elaboren. Per altra banda afegeix que la salsa de calçot ha estat homologada per la UdL, segons els paràmetres de qualitat que la converteixen en única.

La demanda dels productes del Rebost de Ponent ha obligat als seus impulsors, a ampliar l'obrador i adaptar-lo a la normativa de la transformació de productes alimentaris, així com trobar nous canals de comercialització, en establiments especialitzats i de restauració.

L'activitat gastronòmica del matrimoni Llanes Morera, la compaginen amb la gestió de l'allotjament rural  Cal Puro, en aquest cas amb la col·laboració dels germans, Andreu, Sergi i Magda Llanes, una activitat que va ser anterior i totalment consolidada en el circuit turÍstic del Pla d'Urgell.

Comentaris