Desenvolupen a Vila-sana una planta per transformar purins en combustible per a cotxes

Àngel Porta amb els responsables del projecte  LIFE Methamorphosis a Vila-sana
photo_camera Àngel Porta amb els responsables del projecte  LIFE Methamorphosis a Vila-sana

La planta agroalimentària Progaporcs de Vila-sana desenvolupa un projecte pioner a l'Estat, amb el que es transforma el biogàs que es produeix amb purins i residus de la industria agroalimentària, en biometà de caracteristiques similars al gas natural, que s'utilitza coma combustible per a cotxes. La planta de biogàs del Pla d'Urgell ha estat el laboratori del projecte LIFE Methamorphosis, que ha permès estudiar el comportament de 4 vehicles de la marca de Seat, fent un recorregut de més de 100.000 quilòmetres amb aquest combustible renovable.  

Els digestors de biogàs a la planta de Vila-sanaLa planta de biogàs de Vila-sana funciona amb purins i materia orgànica provenen de residus de la industria agroalimentària, que es tracten en una digestió anaeròbica, un procès que es podria comparar amb l'aparell digestiu humà. Del tractament en resulta, una part sólida i líquida que s'utilitza com a fertilitzant, i amb el biogàs es genera electricitat. Segons el propietari de la planta, Àngel Porta, l'objectiu amb el que va nèixer la planta l'any 2006, es va veure perjudicat amb la retallada de les primes a les energies renovables, una situació que va obligar a l'empresa a buscar alternatives per comercialitzar el biogàs, de les que en va sorgir, incorporar-se al projecte LIFE Methamorphosis.

El procès LIFE Methamorphosis, millora el biogàs procedent dels digestors, d'una puresa del 70%, en un combustible que se situa entre el 96 i el 98%, mitjanzant  un sistema de filtratge i neteja que l'equipara al gas natural, però amb la diferència que a la planta de Vilasana es produeix d'una manera totalment verda. El projecte també incorpora un punt de subministrament biometà per a cotxes.

Aquest projecte representa el futur del gas natural comprimit com a combustible sostenible

La planta del projecte Methamorphosis a Vila-sanaEl responsable al Centre tècnic per al desenvolupament de projectes de gas natural comprimit a la Seat de MartorellAndrew Shepherd  va afegir que es tracta de donar una segona vida als residus orgànics que produeix una societat moderna com la nostra, ja siguin purins d'una granja de porcs o els residus urbans de Barcelona. Es transformen en combustible de qualitat perfectament utilitzable per a l'automoció.

De la seva banda, el responsable de projectes de gas renovable de Naturgy, John Chamberlain, ha destacat que es tracta del primer projecte d'aquestes característiques que es desenvolupa al país amb l'objectiu de tractar purins per alimentar cotxes.

Naturgy ha decidit entrar a formar part del projecte per demostrar que es pot arribar a una bona qualitat de biometà, per injectar a la xarxa, amb una reducció dels costos

El creixement de l'ús del biometà suposaria un important estalvi en emissions a l'atmosfera de 9.500 tones de CO2 cada any. L'objectiu principal del projecte és la lluita contra el canvi climàtic. El biometà és neutral en emissions de diòxid de carboni, i garanteix un nivell d'emissions contaminants (òxids de nitrogen, partícules) inferior als combustibles convencionals. A més, la seva producció redueix la dependència energètica exterior, ja que és una energia generada localment.

Comentaris