15.01.2021 |
Territoris.cat

25N al Pla d'Urgell: la joventut contra el sexisme

La instal·lació del cementiri de creus liles a la Plaça de l'Ajuntament en el marc del 25N - Ajuntament de Mollerussa
La instal·lació del cementiri de creus liles a la Plaça de l'Ajuntament en el marc del 25N - Ajuntament de Mollerussa
25N al Pla d'Urgell: la joventut contra el sexisme

En el marc del 25N, Vilanova de Bellpuig, Miralcamp, Barbens, el Palau d'Anglesola i l'Oficina Jove comarcal han unit esforços per erradicar el sexisme entre les persones joves del Pla d'Urgell amb una campanya gràfica impactant protagonitzada pels nois i noies dels pobles. La campanya es presentava dilluns al Parc dels Drets de la Infància i Adolescència del Palau d'Anglesola.

Els joves del Pla d'Urgell contra el sexisme @ElPalau

Els cartells, que tenen una acurada presentació gràfica, aporten un gran impacte visual i també literari i contenen frases ben estudiades i provocadores que pretenen prevenir el sexisme, es compartiran en espais municipals concorreguts i a les xarxes socials.

L'objectiu, promogut des de l'Oficina Comarcal de Joventut i des dels municipis, és treballar per a la prevenció de conductes de risc, des de la sensibilització i participació, amb referents juvenils de cada poble

El mateix 25N, la capital del Pla d'Urgell commemorava el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones amb amb un homenatge a les víctimes a través de la instal·lació d’art urbà In memoriam que ha simulat un cementiri amb una seixantena de creus liles plantades al bell mig de la plaça de l’Ajuntament. D’entre aquestes creus, setze són la visió personal d’aquesta xacra social que aporten membres del Col·lectiu d’artistes visuals del Pla d’Urgell. Es tracta d’una acció promoguda per la Taula d’Igualtat a través del Casal Popular L’Arreu, que a partir d'avui i fins el pròxim 9 de desembre es podrà visitar al vestíbul del Teatre L’Amistat.

La instal·lació va presidir l’acte central de celebració, que va finalitzar amb un minut de silenci en homenatge a les víctimes i la lectura del manifest per part de Montse Lorite, presidenta de la Federació del Consell de Dones del Pla d’Urgell i Pepita Reñé, secretària de l’Associació Albada. L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona va exemplificar la visió social sobre la violència de gènere amb un fragment del llibre La història de Nu, de l’escriptor local Constantino Montañés.

A la comarca del Pla d'Urgell es treballa amb la joventut com a referents de canvi des de l'any 2008 a partir dels tallers de prevenció de violència masclista i processos de participació que s'han anat realitzant a tots els centres de secundària d'aleshores ençà

Prèviament, de les 10 a la 1 del migdia es va instal·lar una Carpa de la Taula d’Igualtat aprofitant la celebració del mercat setmanal per oferir informació de la campanya Mollerussa lliure de sexisme i discriminació sota l’organització de Creu Roja Pla d’Urgell, entitat membre de la Taula d’Igualtat promoguda per l’Ajuntament amb participació de la Policia Local, els Mossos d’Esquadra, el Jovent de Mollerussa, el Consell de Participació Adolescent, l’Agrupament Escolta Cal-Met, la Xarxa Juvenil, el Col·lectiu d’Artistes Visuals, l’Associació Albada, el Casal Popular l’Arreu, SIAD, SAI i l’ABS Pla d’Urgell.
Els actes s'estendran fins el 28 de novembre a les 6 de la tarda al Teatre L’Amistat  amb la representació de l’obra Sense ordre no hi ha concert, a càrrec del grup de teatre Rellotge de Sorra Garriguenc, organitzada per l’Albada. També estava per avui prevista la presentació del llibre Trencar el silenci,  de Mireia Boya, però ha quedat ajornada fins a nou avís per motius personals de l’autora. 

25N al Pla d'Urgell: la joventut contra el sexisme
comentaris