Badia proposa els seus vinagres Castell de Gardeny com a base de 'vinagretes d'autor'

La programació de tallers de cuina; o el patrocini de receptes de vinagretes; és una manera de relacionar Badia Vinagres amb l'entorn i la societat, creant sinergies amb altres productors i contribuint a la millora del territori i la comunitat

Judit Badia, amb Antonieta Barahona @JosepA.Pérez
photo_camera Judit Badia, amb Antonieta Barahona @JosepA.Pérez

Badia Vinagres va presentar aquest divendres una iniciativa, de pedagogia gastronòmica amb la base de les seves varietats Castell de Gardeny, un taller per constatar que el vinagre es pot convertir en alguna cosa més que un simple acompanyament. Amb la complicitat de la doctora i nutricionista Antonieta Barahona, i la seva filla, Alexa Trilla, van mostrar com elaborar vinagretes amb la base d'excel·lència dels quatre vinagres, gurmet dels productors mollerussencs.

L'alquímia generada per les germanes Marta i Judit Badia, amb Antonieta Barahona i Alexa Trilla, va mostrar la transformació dels vinagres, Merlot, Mel, Porto i Riesling en les vinagretes Afruitada, Brava, Catalana i Mediterrània. La selecció de públic que va assistir al taller en la seu de la vinagrera a Mollerussa, va poder conèixer com es poden elaborar aquests vinagrets, els ingredients, així com els suggeriments dels plats que podien acompanyar.

Marta i Judit Badia, amb Antonieta Barahona i Alexa Trilla @JosepA.PérezSegons van explicar Marta i Judith Badia es tracta d'una iniciativa per fomentar el coneixement de les qualitats dels vinagres, una aposta per la innovació des de la creativitat i una nova concepció de la producció agroalimentària. Una realitat connectada amb els productors i subministradors de la matèria primera, les persones que consumeixen el producte, i la sostenibilitat amb el medi natural, històric i cultural del territori.

La programació de tallers de cuina; o el patrocini de receptes de vinagretes; és una manera de relacionar Badia Vinagres amb l'entorn i la societat. Creant sinergies amb altres productors i contribuint a la millora del territori i la comunitat

Les Vinagretes amb base de Castell de Gardeny

La Vinagreta AfruitadaLa Vinagreta Afruitada compta amb agredolç de mel de flor de taronger; oli d'oliva verge extra de les Garrigues, suc de fruita de temporada i uns tocs de canyella, gingebre i nou moscada. Barahona destaca que en aquesta vinagreta hi ha una "subtil aportació de vitamines naturals de la fruita de temporada amb les propietats digestives de les espècies i el toc dolç i natural de la mel". Una elaboració especialment recomanada per a "verdures amb pollastre; pasta fresca amb parmesà i saltat de pebrotets, tomàquets i daus de fruita de temporada; galetes de civada amb fruita; tàrtar de salmó...", diuen les seves creadores.

Vinagreta BravaVinagreta Brava de "textura cremosa que intensifica i manté en boca l'efecte picant, aportant al plat la propietat d'afavorir-ne la digestió" acompanya a la perfecció patates; verdures amb carns a la brasa; aletes cruixents de pollastre; o 'tacos' de llagostins amb verduretes, explica la nutricionista. La seva elaboració és una simfonia d'agredolç de Merlot i maionesa o allioli amb el punt de sal, salsa picant i pebre vermell fumat.

Vinagreta Catalana"Les fruites seques del territori amplien el ventall nutricional dels plats, potencien els sabors i aporten les aromes característiques dels torrats" amb la Vinagreta Catalana. Una salsa ideal per a un pastís de pastanaga; amanida de formatge de cabra; carpaccio de carabassó i tomàquet; o macedònia de fruites vermelles i gelat de vainilla. En aquesta vinagreta, l'agredolç de Porto i l'oli d'oliva verge extra amb una mica de sal, lliguen amb avellanes i ametlles torrades, pinyons i panses.

La Vinagreta MediterràniaLa Vinagreta Mediterrània és la quarta recepta "de sabor, color i aroma al plat, incorpora una mescla de fulles verdes naturals. Aporta fibra i afavoreix les secrecions digestives", explica la doctora. S'elabora amb agredolç de Riesling, oli d'oliva verge extra, sal, llavors de sèsam, pell de llimona ratllada i herbes aromàtiques variades (menta, alfàbrega, romaní, farigola, julivert...). Una salsa que marida amb peix al forn amb patates; daus de síndria amb formatge feta; amanida de pasta amb bròquil i anxoves; o una vichyssoise.

Agustí, Marta i Judit Badia @Josep A.Pérez

Badia Vinagres el referent d'una marca centenària

Vinagres Badia representa per Mollerussa el referent de l'activitat industrial i emprenedora de la capital del Pla d'Urgell, un reducte de la importància que va tenir el sector vinícola en aquest territori. La família Badia ha mantingut la seva activitat, fent front a les situacions que han viscut cadascuna de les cinc generacions, i adaptant la producció als segments de mercats més apropiats en cada època.

Una empresa familiar i centenària dedicada en cos i ànima a la producció de vinagres artesans de màxima qualitat amb la seva marca Castell de Gardeny i Badia. Des que el rebesavi Agustí Badia va fundar l'empresa, ja són cinc les generacions que han apostat per la continuïtat d'aquest gran producte que, res més lluny d'estancar-se, viu un bon moment.

En l'actualitat el catàleg de Badia Vinagres inclou una quinzena de referències de vinagres blancs i negres, amb especial especialització pels varietals de vi, així com dos vinagres elaborats amb poma de Lleida un de balsàmic (amb un toc dolç) i l’altre de producció ecològica sota el segell Badia.

Comentaris