30.09.2022 |
Territoris.cat

Cal Sinén, consolida el paper de Centre d'Interpretació de l'Estany d'Ivars i Vila-sana

Visitants a la nova museïtzació que ha estrenat Cal Sinén
Visitants a la nova museïtzació que ha estrenat Cal Sinén
Cal Sinén, consolida el paper de Centre d'Interpretació de l'Estany d'Ivars i Vila-sana

L'Estany d'Ivars i Vila-sana commemorava el 29 de març la primera dècada de la seva recuperació, i l'ompliment del nou espai, en el marc d'aquesta efemèride, el Consorci que gestiona l'espai natural, organitzava un programa de setze activitats que es desplegaran fins al mes de setembre.

Aquest cap de setmana es van dur a terme les primeres activitats, coincidint amb la Fira de l'Estany d'Ivars d'Urgell, que aprofita la proximitat amb l'espai natural per divulgar l'oferta turística. El programa s'inaugurava dissabte amb la Jornada de portes obertes del Centre d'Interpretació de Cal Sinén, un espai que presentava una mostra museística, del procés de recuperació així com la biodiversitat de l'espai.

La família d'Alberto Macarulla, en la visita a Cal SinénL'acte va comptar amb la presència de Carme Eberentz, membre de la família Greoles, propietària de la masia de Cal Sinén que acull el punt d'informació de l'Estany d'Ivars i Vila-sana. Una cinquantena de familiars, entre ells Alberto Macarulla, els seus germans i cinc fills van conèixer la masia on va viure el seu pare durant la Guerra Civil.

El meu pare ens explicava com s'amagaven al refugi quan hi havia bombardejos", ha explicat. Macarulla ha afegit que és important que els seus fills coneguin els seus avantpassats

La descendent dels Greoles, Carme Eberentz, va marxar a Suïssa on ha viscut gran part de la seva vida, va tornar aquest dissabte a la casa i s'ha mostrat satisfeta del resultat. La propietària va afegir  he vist complet un anhel de la meva vida, veure recuperat aquest espai que estava gairebé en ruïnes.

La propietària de Cal Sinen, Carme Greoles amb el seu home i el seu fillEl president del Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana, Joan Trull, va dir que 10 anys després del reompliment s'ha demostrat que el que era una utopia s'ha fet una realitat, i ha recordat que tot i que va costar molt, la demanda de reomplir l'estany que van fer els veïns va fer que els polítics de l'època responguessin per recuperar l'estany.

L'Estany és com un bebe cal cuidar-lo i vigilar-lo

Trull ha afegit que ara cal sumar millores a l'espai de Cal Sinén, com l'eliminació de barreres arquitectòniques, posar un ascensor i la compra d'un terreny per poder-hi establir un aparcament. No ens agrada que els cotxes arribin fins aquí, ha dit. Així mateix, Trull ha explicat que s'està treballant en un nou pla d'usos i gestions de l'espai, ja que es tracta d'un espai de conservació on no s'hi pot fer tot el que es vulgui.
 

Podeu descarregar el programa d'activitats primavera, estiu de l'Estany d'Ivars i Vila-sana en aquest enllaç

Cal Sinén, consolida el paper de Centre d'Interpretació de l'Estany d'Ivars i Vila-sana
comentaris