Una col·lecció de més de 4.000 caragols es posa a disposició del públic a Miralcamp

Ramon Massot és un reconegut cuiner que va regentar el restaurant Atenas de Barcelona, un local que va ser molt popular durant vint-i-vuit anys per la seva extensa carta de plats elaborats amb caragols
Ramon Massot en l'espai caragoler de Miralcamp @Territoriscat
photo_camera Ramon Massot en l'espai caragoler de Miralcamp @Territoriscat

A l'oest de Catalunya, no és res estrany tenir passió pels caragols, però és una passió que, per regla general, associaríem a la gastronomia. Tanmateix, a Miralcamp, al Pla d'Urgell, Ramon Massot ha materialitzat un autèntic santuari dedicat al grup dels mol·luscs, però en totes les seves versions físiques i artístiques.

Ramon Massot és un reconegut cuiner que va regentar el restaurant Atenas de Barcelona, un local que va ser molt popular durant vint-i-vuit anys per la seva extensa carta de plats elaborats amb caragols. Massot va arribar a confeccionar una carta amb més d'una vintena de propostes amb els caragols com a base, amb combinacions tan exòtiques com els caragols amb coco o amb xocolata. Així, en aquesta línia atrevida, durant prop de tres dècades, el pla urgellenc ha sigut un autèntic prescriptor de la gastronomia lleidatana.

Caganers caragolaires de Ramon Massot @TerritoriscatCom a culer declarat, el seu restaurant comptava habitualment amb jugadors i responsables del club blaugrana, amants també dels caragols. Personatges com el directiu de Guimerà, Josep Maria Minguella, i veterans com el linyolenc Josep Maria Fusté, Enric Gensana, jugador de la UE Lleida que es va incorporar a les files del Barça, i també Guardiola, havien passat per l'Atenas, segons explica el cuiner, qui també assegura tenir un gran record per al periodista de TV3, Lluís Canut.

La relació amb els caragols no tan sols es va limitar a la gastronomia. Al llarg dels anys, Massot s'ha dedicat a col·leccionar tota mena d'articles que tinguessin alguna relació amb els caragols, ja fossin de terra o de mar, i un apartat dedicat als fòssils. Ceràmica, metall, tèxtil, pintures, escultures, vaixelles, revistes especialitzades, joguines, i centenars i centenars de peces inimaginables relacionats amb els gastròpodes es van anar acumulant fins al punt que, un dia, va haver de posar-hi ordre.

Ramon Massot en l'espai caragoler de Miralcamp @TerritoriscatAquest afany per recollir referències vàries als caragols es va anar encomanant a amistats i familiars, que també han participat en incrementar la col·lecció de Massot, aportant peces d'arreu del món. El souvenir obligat pel cercle del veí de Miralcamp ha esdevingut doncs, al cap dels anys, el caragol.

Ramon Massot va traslladar la seva residència a Miralcamp fa setze anys, i des de la seva jubilació -ara en té setanta-dos-, s'ha dedicat a posar ordre a més de 4.000 peces des dels baixos de casa seva, amb la voluntat que puguin ser visitables. Ordenades per temàtiques i procedències, les troballes descansen en quaranta metres de vitrines i prop de cinquanta metres quadrats d'exposició.

Ramon Massot en l'espai caragoler de Miralcamp @TerritoriscatEl col·leccionista ha demanat el suport del consistori per poder mostrar al públic com han estat de recurrents aquestes figures en totes les arts, elements decoratius, d'entreteniment i, fins i tot, culturals.

Massot considera que, en una terra en la qual els caragols formen part de la cultura, la col·lecció pot ser una bona eina pedagògica per a grans i petits, ja que a través de cadascuna de les peces també es pot fer una aproximació a la cultura del lloc de procedència

Ramon Massot en l'espai caragoler de Miralcamp @TerritoriscatEl col·leccionista fa una comparació amb la gastronomia francesa, la qual també té molt present el caragol, però amb varietats i cuina molt diverses.

Des de l'Ajuntament de Miralcamp, l'alcaldessa, Carme Ribes, confirma que van mantenir converses amb Ramon Massot a través de les quals van preveure diverses accions, però no es van poder dur a terme a conseqüència de la crisi sanitària. Ribes assegura que l'Ajuntament té previst donar suport a la mostra expositiva col·laborant en la divulgació d'aquesta, i que es tracta d'una col·lecció única i peculiar que podria atreure un públic important, mentre que també es podria exportar a les escoles.

Comentaris