El compte general del 2021 serveix d’argument per carregar contra l’endeutament de Mollerussa

El Ple ordinari que es va celebrar aquest dijous va aprovar la cessió d’ús dels baixos de l’edifici dels germans Freixes Badia, a l’Agrupament Escolta Cal Met per un període de trenta anys

Ple de Mollerussa del 24 de novembre ©MollerussaTV
photo_camera Ple de Mollerussa del 24 de novembre ©MollerussaTV

Després d’aprovar la designació de Maria-Mercè Marçal a un nou carrer, la renovació de ciutat amiga de la Infància, la cessió de l’antic Musicland, i algunes modificacions de crèdit, el Ple del passat dimecres a Mollerussa va centrar el debat en l’aprovació definitiva del Compte General del 2021.

Una memòria elaborada per l’equip de govern que donava compte de la gestió dels 15,3 milions d’euros de l’exercici. Que va servir d’argument als grups de l’oposició per denunciar un fort endeutament global, i falta de previsió per part de l’equip de govern.

Ple de Mollerussa del 24 de novembre ©MollerussaTV
Ple de Mollerussa del 24 de novembre ©MollerussaTV

Engelbert Montalà, portaveu d’ERC denunciava que “aquest l’Ajuntament jugava una mica a la sort dels seus deutors”, amb una falta de previsió que no respon a una percepció dels republicans sinó a la realitat del Compte General que presentaven. Montalà posava l’exemple de la improvisació en l’increment del pressupost del 21, que va passar de 15,3 a 17,6 milions d’euros després de 23 modificacions. El portaveu republicà també va justificar el vot negatiu del grup, en el fet que l’informe d’intervenció xifrava el deute a llarg termini en 8,7 milions i la memòria de l’àrea de finances la situava en els 8,3 milions.

Alonso Soria, i Joel Bastons roda de premsa previa al Ple ©JosepAPérez
Alonso Soria, i Joel Bastons roda de premsa previa al Ple ©JosepAPérez

Per la seva banda el portaveu del PSC, Joel Bastons destacava que l’alcalde intentava desviar l’atenció en les xifres de l’endeutament municipal, fent referència tan sols als compromisos amb les entitats financeres, que en realitat s’han amortitzat. Però l’alcalde no parla del deute global, que s’han incrementat fins als 14,9 milions d’euros, en el qual també s’inclouen les administracions, seguretat social, proveïdors entre altres.

Bastons assegura que Mollerussa està "immersa en una situació molt delicada amb un important increment del deute, una disminució dels ingressos que impedeix fer inversions, i no es compleixen les previsions; la ciutat cada cop està més deteriorada, i el més significatiu és que cada cop hi ha més càrrega impositiva sobre els ciutadans".

Joan Simeón, tampoc va donar suport al Compte General i va qüestionar a Solsona la falta de previsió per no contemplar el que passaria en traslladar els Lessing a la partida de deute.

Marc Solsona en el Ple de Mollerussa del 24 de novembre ©MollerussaTV
Marc Solsona en el Ple de Mollerussa del 24 de novembre ©MollerussaTV

A tot plegat, alcalde Marc Solsona va explicar que des de l’any 2019 el consistori ha fet front a dificultats, la liquidació negativa del 2019, la crisi sanitària del 2020, que van marcar les finances. Solsona va assegurar que “un pressupost pot modificar-se 23, 30 o 40 cops, perquè és un document viu, i perquè les previsions inicials no sempre es compleixen, pel que fa als ingressos, siguin de les àrees impositives o de les administracions”.

Solsona va afegir que l’increment del deute al qual es referien els regidors del PSC, no era degut a la falta de previsió sinó al canvi d’alguns conceptes que anteriorment no computaven com a deute i actualment s’han hagut de traslladar a aquesta partida.

Solsona sí que va reconèixer, que el tancament dels comptes estava previst pel 15 d’octubre, i que hi ha hagut un retard, que esperen no repetir, perquè "el pressupost del 22 ja s’ha d’executar amb normalitat".  

comentaris