19.08.2022 |
Territoris.cat

El Consorci de l'Estany qüestiona la idoneïtat de l'àrea de lleure que ha construït l'Ajuntament de Vila-sana

El Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana, ha emès arribar un informe al departament de Territori i Sostenibilitat, per tal que dictamini si l'espai s'ajusta al Pla de protecció del parc natural.

L'àrea de lleure habilitada per l'Ajuntament de Vila-sana, amb els plafons informatius
L'àrea de lleure habilitada per l'Ajuntament de Vila-sana, amb els plafons informatius
El Consorci de l'Estany qüestiona la idoneïtat de l'àrea de lleure que ha construït l'Ajuntament de Vila-sana

L'àrea de lleure que l'Ajuntament de Vil-sana ha construït en una parcel·la, de la seva propietat, i que es troba dins de l'àmbit del Pla de protecció de l'Estany d'Ivars i Vila-sana, ha generat dubtes sobre la seva idoneïtat als responsables del Consorci que gestiona el Parc Natural.

El consistori de Vila-sana va habilitar una zona de pícnic, en la que hi ha plantat arbres, ha col·locat bancs i taules així com uns plafons informatius, en una parcel·la amb vistes a l'Estany. Aquesta zona forma part d'un recorregut de vint quilòmetres senyalitzats, per al foment de l'activitat física i el lleure, que forma part del projecte Viure al Poble, que ha desplegat recentment el municipi de Vila-sana.

Tot i així, el Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana, considera que aquest espai no s'ajusta al Pla especial de protecció, i per aquest motiu ha informat al Departament de Territori i Sostenibilitat d'aquesta actuació per tal que l'avaluï i si s'escau, n'ordeni la restitució de la realitat física preexistent.

Zona Lleure Vila-sanaEl president del consell comarcal del Pla d'Urgell Josep Maria Huguet, ha explicat que quan es van assabentar de la intenció d'habilitar l'àrea de lleure van demanar a l'alcalde de Vila-sana que demanés permís al consorci per fer-la però que ell va considera que no calia en tractar-se d'un terreny de propietat municipal. En aquest sentit, Huguet ha assegurat que malgrat ser municipal, al terreny no s'hi pot fer el que vulgui, ja que hi ha veïns a la zona amb terrenys on també hi han volgut portar a terme algun tipus d'actuació i se'ls ha denegat el permís. Huguet ha afegit que l'àrea contradiu la normativa, ja que des de l'estany es poden veure els vehicles que hi ha aparcats, per exemple, a banda de quedar fora de la regulació del mateix espai. Per tot plegat, ara esperen un pronunciament d'Urbanisme i si finalment aquest indica que l'àrea de pícnic no hi ha de ser, demanaran a l'Ajuntament de Vila-sana que restitueixi l'espai tal com estava.

Per la seva banda, l'alcalde de Vila-sana Joan Sangrà, ha explicat que aquesta polèmica s'ha creat per un assumpte intern que s'ha acabat difonent de mala manera a través d'una nota de premsa. Per aquest motiu, ha dit que creu que no té ni cap ni peus i ha assegurat que només s'ha demanat l'opinió a través d'una consulta a Territori i Sostenibilitat.

Els responsables del Consorci argumenten que el Pla d'Usos i Gestió de l'estany es va dissenyar amb la voluntat de protegir al màxim l'entorn natural de l'Estany, destacant que només hi hauria dos accessos amb aparcaments a l'estany, un a Vila-sana i l'altre a Ivars d'Urgell, als que s'hi va afegir recentment l'accés al Centre d'Interpretació de Cal Sinén, que queda al bell mig dels dos termes municipals.

El Consorci de l'Estany qüestiona la idoneïtat de l'àrea de lleure que ha construït l'Ajuntament de Vila-sana
comentaris