Petit Xiroi de Vila-sana ha sigut un dels primers restaurant en participar en la formació de Costers del Segre

Els responsables de Petit Xiroi, han sigut des dels seus inicis l'any 2001, uns perfectes prescriptors dels productes de terres lleidatanes, des dels fogons i la carta del restaurant, han fet una autèntica enginyeria gastronòmica personal i singular sempre amb l'objectiu de treure el millor dels productes locals
Formació Costers del Segre a Petit Xiroi de Vil-sana @JosepAPérez
photo_camera Formació Costers del Segre a Petit Xiroi de Vil-sana @JosepAPérez

Amb la voluntat de divulgar els orígens i el perquè de la singularitat dels vins lleidatans la DO Costers del Segre ha iniciat un cicle de tallers formatius en una vintena de restaurants de la demarcació. Una iniciativa que també pretén que amb més coneixements en l'entorn dels vins, el personal de sala dels restaurants seran millors prescriptors del producte local, i mostraran més confiança amb els clients

Petit Xiroi de Vila-sana ha sigut un dels primers restaurant en participar en la formació de Costers del Segre, taller que imparteix el periodista i tècnic superior en enologia i maridatge, Rafa Gimena de la consultoria Como Pomona. El personal de cuina i sala del restaurant del Pla d'Urgell capitanejat per Mariano Martínez i María José Baena, van rebre la formació en les mateixes instal·lacions del restaurant.

Formació Costers del Segre a La Boscana de Bellvís @CostersSegreGimena, comença la seva intervenció amb una breu cronologia històrica del vi en terres lleidatanes, per fer entendre el perquè de la singularitat dels raïms i les zones en les quals es cultiven. La jornada també introdueix aspectes com la confecció de la carta de vins donant èmfasi als vins locals; de quina manera traslladar el paisatge de les vinyes a la copa; així com altres detalls del servei del vi; i el maridatge amb els plats de la casa; són altres dels capítols d'aquestes sessions d'una durada de quatre hores, en les quals participa tant el personal de sala com de cuina 

Per finalitzar el taller, Gimena convida als professionals  participants en un tast de cinc vins considerats els millors per cada un de la vintena de cellers que s'ha sumat a l'activitat.

La iniciativa s'impulsa des del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i la DO Costers del Segre.

Formació Costers del Segre a Petit Xiroi de Vil-sana @JosepAPérez

Petit Xiroi, el referent gastronòmic en el bell mig del Pla d'Urgell

Els responsables de Petit Xiroi, han sigut des dels seus inicis l'any 2001, uns perfectes prescriptors dels productes de terres lleidatanes, la María José Baena des dels fogons i la carta del restaurant, a peus de l'Estany d'Ivars i Vila-sana, ha fet una autèntica enginyeria gastronòmica personal i singular sempre amb l'objectiu de treure el millor dels productes locals. Baena ha fet possible una simbiosi entre la cuina tradicional de l'entorn rural, i una cuina d'autor creativa i innovadora. Els sabors de la llar de foc sembla continuar present en el petit restaurant de Vila-sana, que combina perfectament amb les presentacions i l'estètica que María José imposa en els seus plats.

Mariano Martínez, és el complement indispensable del local, per aquest mestre de la restauració, prescriure els vins de la DO Costers del Segre era una tasca intrínseca en el seu dia a dia, tot i ser un gran coneixedor dels cellers i les varietats d'arreu del món. Martínez és el perfecte, relacions públiques del seu establiment, el tracte amb els clients ha sigut un important ingredient per l'èxit del restaurant, que s'ha convertit en un referent al Pla d'Urgell i en terres lleidatanes.

Mariano i María José responen al nom amb el qual varen batejar el seu local a Mollerussa, el Xiroi, fa una pila d'anys, que segons el diccionari significa una persona de temperament alegre, trempat, com infantívol, graciós... aquests mots correctament literaris són el reflex de què flueix dels fogons i la sala del Petit Xiroi de Vila-sana

  

Comentaris