Estudien com es pot millorar la predicció climàtica a partir del model agrari de Ponent

La NASA, l’ESA i altres organismes internacionals s’instal·len al Pla d'Urgell per estudiar el canvi climàtic i nous models de prediccció
Equips de mesura instal·lats a l'estació experimental de l'IRA al Pla d'Urgell @JosepA.Pérez
photo_camera Equips de mesura instal·lats a l'estació experimental de l'IRA al Pla d'Urgell @JosepA.Pérez

Els models que es fan servir per fer les mesures de predicció de regions concretes estan calibrats a partir de les dades de països com els EUA i això fa que hi hagi variacions que no es tinguin en compte. En el cas de Ponent, per exemple, no es contempla que hi ha cultius de regadiu i que això fa que hi hagi molta aigua que s'evapora i pugi a l'atmosfera propiciant la formació de núvols i tempestes. Així o ha explicat el tècnic de l'Àrea de Recerca Aplicada i Modelització del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Josep Ramon Miró.

El representants dels agents participants en el projecte LIAISE @JosepA.PérezCientífics del Servei Meteorològic de Catalunya, fa tres setmanes que estan instal·lats a l’estació experimental de l’IRTA al Pla d’Urgell amb altres equips d’experts, de centres de recerca, universitats i agències meteorològiques i espacials d'arreu del món per avaluar els efectes que una agricultura en un clima semi-àrid té sobre les diferents variables meteorològiques, i com es poden millorar els models de prediccions en aquestes regions.

El projecte que s’anomena LIAISE (Land Surface Interactions with the Atmosphere over the Iberian Semi-arid Environment) està liderat pel Centre Nacional de Recerca Meteorològica (CNRM), amb la participació de l'IRTA, el SMC i també la NASA i l'Agència Espacial Europea (ESA), entre d'altres.

LIAISE parteix de la base que en les regions semiàrides de la conca mediterrània, com és el Pla d'Urgell, l'aigua s'evapora més que en altres regions, a causa del regadiu i a l’heterogeneïtat en la tipologia de cultius, això pot interferir en l'atmosfera, i alterar la formació de núvols baixos i desajustar les pluges

L’investigador de l'IRTA, Joaquim Bellvert, ha explicat que després de col·laborar amb l'ESA per desenvolupar un projecte que permet, a través d'imatges de satèl·lit determinar quanta aigua necessiten els cultius, ara es treballa per identificar parcel·la a parcel·la, quanta aigua es consumeix, i aquesta dada es valida amb instrumentació situada al territori. Segons Bellvert, els resultats de l'estudi, han de servir per millorar les prediccions meteorològiques i per anticipar-se a situacions com els cops de calor. Actualment, ha dit, a Califòrnia s'estan registrant temperatures per sobre de 50 graus i es perden produccions agrícoles.

L'objectiu és anticipar-se a aquestes situacions i disposar de tecnologies per gestionar l'aigua de manera més eficient

Un dron sobrevola una finca a l'estació experimental de l'IRA al Pla d'Urgell @JosepA.PérezRTA Mollerussa 4A la llarga, això hauria de permetre a les comunitats de regants quantificar quanta aigua necessiten per a tota una campanya de reg i així demanar-ne la disposició necessària als embassaments per posar-la a disposició dels regants.

El tècnic del Laboratori de Ciències Hidrològiques de la NASA, J. Kim ha destacat que part de l'èxit d'aquest projecte ha de servir per contribuir en l'esperança de futures prediccions.

Des de la passada setmana, la NASA; la SAFIRE i la ESA sobrevolaran els conreus de Mollerussa, Linyola, l’Estany d’Ivars i Vila-sana, Verdú i Bellpuig amb avions equipats amb sensors tèrmics, radar i hiperspectrals, els quals estimaran l'evapotranspiració, la humitat superficial del sòl i la fotosíntesi dels cultius. Aquesta informació s'utilitzarà per a futures missions espacials. A la vegada, l'IRTA contribuirà en les validacions realitzant mesures sobre el terreny, a més d'utilitzar aquestes imatges per validar models d'evapotranspiració de la zona ja disponibles utilitzant imatges dels satèl·lits. 

Equips de mesura instal·lats a l'estació experimental de l'IRA al Pla d'Urgell @JosepA.Pérez

A més de l’IRTA i de l’SMC, i la participació d’empreses, entitats del territori i particulars (SAF-sampling, Cooperativa IvarsBoldú viticultorsAjuntament de Preixana, Josep Mª Berenguer, Josep Mª Tribó i Jaume Duart), els grups de recerca implicats en aquest projecte pertanyen als organismes i institucions següents: la NASA; SAFIRE; l’Agència Espacial Europea (ESA); MetOffice i King’s College (Regne Unit); MeteoFrance, CNRS, CNRM i CESBIO (França); les universitats de Wageningen, Utrecht i Delft (Holanda); el Jülich Research Center i la Universitat de Hohenheim (Alemanya); la Universitat de les Illes Balears (UIB); la Universitat de Barcelona (UB);  la Universitat de Toulouse i la Universitat Politècnica de Paris (França); CzechGlobe (República Txeca), els Bombers de la Generalitat de Catalunya i l’Observatori de l’Ebre. 

Comentaris