Engelbert Montalà: 'Fiscalitzar l'acció de govern d'una majoria absoluta es una feina àrdua'

Ens podem imaginar moltes Mollerusses, però jo necessito una Mollerussa on els nostres joves no marxin; per tant, una ciutat que des de tots els aspectes sigui jove i dinàmica a l’hora de ser al carrer i conèixer-nos. Necessito també una Mollerussa on s’impulsin les potencialitats que ja té a nivell industrial i educacional, que si som una capital de la formació professional ens ho hem de creure i hem de vendre-ho
Conversa amb Engelbert Montalà portaveu d'ERC a Mollerussa
photo_camera Conversa amb Engelbert Montalà portaveu d'ERC a Mollerussa

El republicà Engelbert Montalà va irrompre en l'escenari polític mollerussenc i plaurgellenc en els comicis municipals del 2015, en els que va mantenir els resultats dels seus antecessors. Des de la modesta tribuna de l'oposició va anar observant i aprenent, passant per presidir la secció comarcal d'ERC, i continuant el seu activisme associatiu. Van ser quatre anys d'aprenentatge per preparar amb força la nova incursió en el consistori mollerussenc.

El 2019 va ser un important colofó pel llicenciat en Història de quaranta-cinc anys, aconseguint cinc regidors, una fita històrica pels republicans mollerussencs. Un resultat que l'equip de Montalà es va treballar, carrer a carrer, casa per casa, en cada acte i en cada discurs, no va ser gratuït ni fortuït, era el resultat de l'arrencada del projecte república per la capital del Pla d'Urgell d'Engelbert Montalà.

La representativitat mollerussenca va projectar a Montalà, de forma modesta, però destacada en l'entorn d'ERC a la Federació Lleidatana, un àmbit que l'hi ha servit per millorar i reforçar el seu bagatge polític. Les aspiracions per completar la seva preparació política es podrien fer realitat, ja que forma part de la llista al Parlament per les eleccions del 14F.

El salt a la política nacional no és cap estratègia per fugir de l'àrdua tasca de l'oposició, sinó d'una nova escola de la qual poder traslladar coneixements i experiència al seu objectiu que és la consolidació del seu projecte municipal, tal com ens va explicar en aquesta entrevista.

Conversa amb Engelbert Montalà portaveu d'ERC a Mollerussa

Entrevista a Engelbert Montalà

 

P. La comptabilitat de l’Ajuntament està sent tot lo pública que hauria de ser?

R. Les finances de l’Ajuntament han de ser públiques, un ciutadà ha de poder saber quins són els ingressos i les despeses del consistori. El problema és que ara l’equip de govern està carregant-se tota una trajectòria de bona gestió econòmica amb una pujada d’impostos en el moment que no toca i això passa pel gran problema de liquiditat que està travessant l’Ajuntament.

P. I amb aquest problema de liquiditat que comentes, creu que l’Ajuntament començarà a oferir patrimoni per treure’n ingressos?

R. Es vendrà patrimoni clar, però en zones de la Serra i no amb edificis que s’han comprat i que encara no se sap ben bé per a què serviran. Nosaltres des d’Esquerra demanem un control de la despesa, perquè entenem que hi ha despeses que sí que es poden controlar com pàrquings que no es fan anar, edificis que suposen una despesa...

El nostre partit entén que totes aquestes despeses es poden optimitzar i l’equip de govern no ho ha volgut veure, sinó que estan buscant un altre ingrés que ha estat la pujada d’impostos en un moment com el que estem vivint. Això només demostra que no s’ha entès la realitat d’avui dia a Mollerussa i que es viu en bombolles que no ens deixen veure el que realment està passant.

P. Aquestes bombolles de les que parles segurament ens portin a una falta de cohesió dins del municipi.

R. Totalment, en els actes que es celebren a Mollerussa sempre hi ha la mateixa gent i després hi ha comunitats que només desperten interès quan s’acosten eleccions i no parlem més de la seva realitat, de les seves necessitats, de com podem cohesionar-los... Hi ha problemàtiques socials en les que ens hi hem de posar i vetllar per aquestes realitats diferents que també conformen la societat de Mollerussa.

Conversa amb Engelbert Montalà portaveu d'ERC a Mollerussa 2

P. Retornant al que estàvem parlant, des d’intervenció no s’ha mogut cap fitxa amb els problemes de liquiditat?

R. La interventora de l’Ajuntament està fent les coses ben fetes perquè és qui ha posat sobre la taula el problema de caixa que estem travessant. Després els seus informes poden ser interpretats en funció de com interessi a l’equip de govern i així es fa. Es pot vendre una visió econòmica a la ciutadania i després podem veure que en el dia a dia de la ciutat hem de pujar els impostos perquè la caixa està buida, i l’informe d’intervenció serà el mateix.

P. De totes maneres, el principal problema de Mollerussa ara és aquest?

R. El principal problema de Mollerussa és que la pandèmia està aflorant situacions que fins ara hi estaven amagades, però que hi eren. Jo crec que hi ha dos grans problemes: el que hem parlat fins ara, que és un tema de liquiditat que es pot solucionar amb un control de la despesa, i sobretot una problemàtica social molt important amb gent que ho passa malament i no hem sapigut visualitzar fins que arriba una pandèmia com aquesta.

Hi ha comunitats que potser si parlem d’atur a Mollerussa no es tenen en compte perquè tot ho traslladem a les xifres quan seria més interessant passejar-nos per la ciutat i saber què està passant realment. I després també tenim realitats de gent que no està a l’atur, però també malviu i son realitats que com que no surten a les xifres d’atur no tenim en compte les seves necessitats.

P. Entrant en el tema laboral com comentes, Mollerussa s’haurà d’afrontar a un dilema amb el resultat que ens deixi la pandèmia en aquest sentit?

R. Al final estem en un món tan globalitzat que les petites empreses familiars d’aquest país son engolides per grans multinacionals. Mollerussa té una capacitat industrial important en un perímetre poblacional que és interessant i aquesta potencialitat s’ha de saber utilitzar, però no hem de deixar d’estar alerta amb el que provoca aquesta globalització. Moltes vegades ens convertim en una societat dormitori, anem a treballar i tornem a dormir. Jo no vull una ciutat així, sinó que sigui una ciutat culturalment activa, on s’interactuï, que ens coneixem entre tots... Està molt bé que hi hagi un desenvolupament industrial fort, però sempre que vagi acompanyat d’infraestructures que ho acompanyin i ens facilitin la vida.

Conversa amb Engelbert Montalà portaveu d'ERC a Mollerussa 4

P. La indústria, però, sempre comporta que si una gran empresa tanca molta gent se’n veu afectada.

R. Evidentment, això també implica que hi puguin haver grans trencaments en temps de crisi com el que estem vivint. Tot i així, tenim la sort de treballar molts sectors i que tenim una indústria diversificada. El punt de partida és bo, però hem de vetllar perquè aquest amalgama d’indústries no s’ofegui amb sí mateixa. És el problema de les infraestructures, no pot ser que per anar de Mollerussa a Barcelona tardem el mateix que fa 80 anys o que els orbitals i el vial nord de la ciutat segueixin encara en un núvol. Hem d’apretar en aquest aspecte per donar sortida al creixement lògic que ha de tenir la nostra ciutat.

Em sembla molt bé que l’Ajuntament vulgui ampliar el polígon, però hem dissenyat el que comportarà aquesta ampliació a nivell d’infraestructura i de vehicle pesat que suposarà? Potser s’hauria d’haver començat per donar sortida a l’orbital de Miralcamp-Fondarella, tenint en compte que tenim sortida escolar just al costat.

I podem sumar-hi el problema del transport públic, que surt sempre quan hi ha eleccions i encara no s’ha fet res. Fins que no entenguem que pot haver-hi un transport metropolità a la zona de Lleida i ens ho creguem, no podrem desenvolupar-ho.

P. Un altre dels punts que falla a la ciutat és la cultura i també lligada a la joventut, per què?

Sempre ho he dit que el potencial que té Mollerussa a nivell de consumidor jove no el veiem i no el tenim en compte. Venen estudiants als nostres instituts cada dia que són públic potencial d’oci i cultura i no els sabem veure, ens podríem convertir en la capital de la formació professional de les terres de Lleida i no ens ho creiem. Des d’Esquerra teníem un projecte de residència en trama urbana, perquè si tenim els estudiants dormint aquí també consumiran oci i cultura aquí, a més d’interaccionar amb els joves de la ciutat.

Per altra banda, si no posem les eines per fer un pla de cultura potent a la ciutat i esperem que ens el facin tant en la festa major com a l’Amistat, no ens serveix de res tenir una àrea de Cultura que pagui perquè ens facin la programació. Des de l’Ajuntament el que s’ha de fer és posar una programació cultural per sobre de la taula i saber-la vendre bé. Tenim gent amb potencial i només hem de donar les claus a aquesta gent.

El que s’està fent són únicament pegats any rere any sense tenir un pla de desenvolupament cultural a la ciutat. No podem negar la realitat que tenim en aquest sentit i hem d’estar uns anys invertint en cultura per tenir un projecte sòlid i ambiciós en aquest aspecte. També s’ha de treballar a les escoles i incentivar el consum cultural de la cultura catalana i la de la gent que conforma Mollerussa, perquè entenent la manera de ser dels altres també ens ajudarà a entendre’ns a nosaltres.

Conversa amb Engelbert Montalà portaveu d'ERC a Mollerussa 5

P. El tema firal també és crític, per què s’estan fent les mateixes fires que fa 20 anys? S’hauria de plantejar aquest aspecte Fira de Mollerussa?

R. Jo crec que hi ha un element clau que és la fira de Sant Josep i que a partir d’aquesta es poden fer coses molt interessants. Intentar ser un concessionari de cotxes de segona mà com fan a tants altres llocs és un error, tenim un potencial major en altres àmbits i l’estem perdent.

Estic també en contra de la multisectorialitat de les fires, crec que hem d’aprofitar les potencialitats i el context territorial per davant d’altres aspectes. Cap on volem evolucionar en l’àmbit firal per tenir una diferenciació amb altres fires? És un context molt competiu i s’ha de saber innovar, cosa que amb Sant Josep no s’està fent, hem de fer un equip de treball que sàpiga desenvolupar i modular el certamen firal per dur-lo cap allà on vulguis. Ja et dic, a part d’especialització, un programari de futur posant la vista en llarg, perquè no podem visualitzar la Mollerussa d’avui i deixar de banda la Mollerussa del futur.

P. En un moment en que tot es basa en la immediatesa, quin sentit té una fira expositiva en una Mollerussa on el públic és el que és?

R. Diuen que d’aquí deu anys els llocs de treball que hi hauran seran tots nous, moltes vegades hem de planificar la ciutat i les fires a llarg termini. La tecnologia i la transformació que comporta també en el sector agroalimentari crec que seria una bona sortida. Intentar especialitzar-nos en la transformació tecnològica del camp a la zona de Lleida crec que no s’està fent enlloc perquè no tenen la estructura necessària. Si combinem sector agroalimentari i tecnològic al territori podrem tenir el tret diferencial que necessita la fira de Sant Josep.

P. El mercat setmanal es va traslladar durant les obres del centre i el nou emplaçament afavoria paradistes i públic, però sembla que als comerciants del centre els interessa més tenir-lo al centre. Què creu cal fer per acontentar tothom?

R. El tema del mercat sempre té diferents maneres de veure-ho. Has de preguntar als paradistes i als consumidors què és el que prefereixen i te’ls has d’escoltar. L’opció escollida potser no és la que volien uns i altres. Al final hi ha tot un sector que també espera el dia de mercat que busca un rèdit econòmic d’això i també s’han d’escoltar, però hem d’escoltar a tothom i no només a qui volem fer-ho.

Per comoditat, crec que la millor opció és traslladar-lo a l’avinguda del Canal com ja va estar-hi. La gent s’adaptaria perfectament com van fer durant sis mesos i no va passar absolutament res. Els canvis suposen moltes vegades algunes incomoditats, però s’han de sospesar i adaptar-nos a elles. Personalment no vull ser partidari de res, simplement s’ha d’escoltar als diferents agents i conèixer les seves necessitats.

Conversa amb Engelbert Montalà portaveu d'ERC a Mollerussa 6

P. Llavors per què es dona aquest protagonisme als comerciants del centre?

R. És intentar engegar una guerra que no existeix. La problemàtica del comerç a Mollerussa porta que tothom vulgui agafar-se a un clau roent, si un dia a la setmana et pot passar molt més gent davant de l’aparador que un dia normal doncs és molt interessant. El que cal és ser proactius per resoldre-ho i els comerciants tenen multituds d’eines més enllà del mercat.

Si potenciem que la gent vingui a Mollerussa a comprar, a passejar, a consumir cultura, a sopar a un restaurant... incentivarem que davant de cada aparador hi passin quaranta persones i no deu. I l’Ajuntament té les eines per potenciar-ho i no ho està fent, al final no hem de fer que la gent vingui a sopar, hem de fer que la gent vingui a comprar, a sopar, a veure una obra d’espectacle al teatre i que al sortir puguin anar a fer un beure. Encadenant tot això potencies la vida al carrer a la ciutat que s’ha anat perdent els últims anys.

P. En tot això que explica, quin paper hi juga Mollerussa Comercial?

R. Mollerussa Comercial és un actor important, però no és l’únic. El comerç de la ciutat és un concepte molt més ampli i s’ha d’entendre d’aquesta manera, com una cosa conjunta i no només englobada al centre de la ciutat. Hi ha zones comercials com l’avinguda Catalunya, l’avinguda de la Pau o l’avinguda del Canal que també tenen les seves problemàtiques i les hem de conèixer i visualitzar.

L’Ajuntament de Mollerussa no ha de tenir a Mollerussa Comercial com a únic interlocutor quan es parla de comerç a la ciutat. Crec que hem de trucar a les portes dels comerciants i saber com els hi va i quines necessitats tenen per saber el que passa realment en tota la seva globalitat.

P. I, al marge de la pandèmia, quina és la situació real del comerç a Mollerussa?

R. Separem el coronavirus i situem-nos al març. Les actuacions que es van dur a terme des de l’Ajuntament de Mollerussa ―principalment la primera fase de peatonalització del centre de la ciutat― van ajudar a crear un dinamisme que s’estava perdent a l’hora de sortir al carrer. El que passa és que si tu poses les eines però no hi ha un seguiment de dinamització comercial i cultural, et quedes només amb el punt de partida.

Candidatura Engelbert Montalà (9)

P. Com és la Mollerussa que t’imagines en un futur?

R. Ens podem imaginar moltes Mollerusses, però jo necessito una Mollerussa on els nostres joves marxin i no tornin; per tant, una ciutat que des de tots els aspectes sigui jove i dinàmica a l’hora de ser al carrer i conèixer-nos. Necessito també una Mollerussa on s’impulsin les potencialitats que ja té a nivell industrial i educacional, que si som una capital de la formació professional ens ho hem de creure i hem de vendre-ho.

P. I socialment?

R. Socialment hem d’aportar-hi tots el nostre granet de sorra. Mollerussa és una societat molt classista i hem de sortir de certs paradigmes i bombolles on es viu molt còmode sense entendre el context divers de la nostra ciutat. Tenim molta feina amb les generacions més grans, però tenim molta potencialitat de futur en les generacions més joves.

Corporació municipal de Mollerussa eleccions 2019

P. Vostè creu que tot aquest projecte de ciutat és possible si sempre es va cedint al temps?

R. Jo crec que hi ha un curt termini, un termini mig i un llarg termini. El llarg s’ha de saber potenciar amb molta intel·ligència visualitzant com serà la Mollerussa d’aquí vint anys, una Mollerussa ecològica, ben connectada amb transport públic, jove, dinàmica i emprenedora. Per tant, he de potenciar una sèrie aspectes de dinamització que m’han de portar a aquest model de ciutat.

Hi ha una Mollerussa mig que és d’impacte de la crisi, sabent-la interpretar i sabent com podem solucionar-ho, no només via ajudes directes, sinó també acompanyant la gent que ho està passant malament amb totes les eines de les quals disposa l’Ajuntament.

I ja només queda un curt termini, al final el dia a dia de la nostra ciutat s’ha d’anar actualitzant i en contextos així no pots tenir una situació financera com la que tens amb una manca de liquiditat perquè no t’has volgut enfrontar a una optimització de la despesa.

I crec que tota aquesta visualització d’una ciutat millor no només la tinc jo, la tenen tots els portaveus dels partits de la ciutat perquè si no volguéssim ajudar a millorar la ciutat no hi seriem, però intentem no preocupar-nos pel desgast personal i polític sinó presentar a la societat el que vols fer, amb tota la veritat i la societat t’acompanyarà.

P. Així, creu que s’ha fet una política de demagògia per part de l’equip de govern?

No crec que arribi a demagògia, però els polítics molts cops tendim a posar-nos medalles quan no ens toca. La gent valora més que en un moment complicat els diguis la veritat i perquè hem de passar per això que no pas que s’ho trobin de cop. Al final et trobaràs amb que la gent es sorprendrà i el ciutadà aprecia molt quan li expliques les coses que no fas del tot bé perquè llavors quan se les troben a sobre no li impacten tant.

Comentaris