L'escriptora valenciana Àngels Moreno guanyadora del Premi de Poesia Maria Mercè Marçal

A les portes de celebrar dues dècades, la convocatòria poètica del Pla d'Urgell tan sols ha pogut premiar a tres dones, un fet que ha destacat la guardonada Àngels Moreno

Carles Porta, Àngels Moreno, Josep M. Huguet i Àngels Marzo
photo_camera Carles Porta, Àngels Moreno, Josep M. Huguet i Àngels Marzo

Una estructura impecable, artesans de la paraula o alquimistes de les lletres han sigut alguns dels qualificatius que s'han utilitzat per definir l'obra de l'escriptora valenciana Àngels Moreno, autora del poemari L'usurpador, que ha  resultat guanyador de la dinovena edició del Premi de Poesia Maria Mercè Marçal, que convoca el Consell Comarcal del pla d'Urgell.

Alumnes de La Salle fan lectura del poemes Sol del PlaUna jove de 23 anys estudiant de medicina, que en el seu desdoblament de personalitat es converteix en apassionada de la poesia, i es dedica a investigar amb el llenguatge deixant de banda els protocols de l'escriptura. Àngels Moreno pretén apropar al lector als límits del que és essencial: La paraula, el llenguatge, l'existència i el temps, la maternitat com a punt de connexió entre la vida i la pèrdua de si, allò que ens és aliè i alhora propi. Tot amb un discurs fragmentari i un impuls erràtic, arribant a preguntar-se qui és l'estrany en l'enigmàtica relació que s'estableix entre l'altre i el jo.

Segons la presidenta del jurat Àngels Marzo, L'usurpador camina al marge de les convencions de la poesia catalana actual, essent suggerent, iconoclasta i arriscada ideològicament i expressivament.

El president del Consell Comarcal Josep M. Huguet ha destacat el paper de la convocatòria poètica com a eina de divulgació de la cultura catalana, i de la figura de la poetessa Maria Mercè Marçal, com a lluitadora per la llibertat de la dona i del seu país.

Lliurament del Premi de Poesia Maria Mercè Marçal restaurant ResquitxLa vetllada literària ha tingut lloc aquest divendres en el restaurant Resquitx de Golmés i ha tingut com a convidat al periodista i escriptor de Vila-sana Carles Porta, qui ha fet una irònica comparació de la situació actual de la relació de Catalunya i Espanya amb les històries del Senyor dels Anells. Porta ha destacat, quer la societat té un paper primordial en el desenllaç del procés sobiranista.

Com en edicions anteriors la vetllada ha estat amenitzada per la lectura de poemes del premi de poesia infantil i juvenil Sol del Pla, que han dut a terme els alumnes de L'INS La Salle de Mollerussa. Un certamen que té com a objectiu potenciar el sentit d'aquest gènere entre els més joves.

La guanyadora va rebre de mans de Josep M. Huguet, l'import de 3.000 euros, corresponent als drets de la primera edició de l'obra, que publicarà Pagès Editors dins de la col·lecció La Suda.

Comentaris