Linyola crea un camp de treball dedicat a la ruta transhumant

Joves procedents de tota Catalunya recorreran 140 quilòmetres de l'estany d'Ivars i Vila-sana fin al Parc Nacional d’Aigüestortes a la Vall de Boí
Reunio telemàtica amb les families del camp de treball
photo_camera Reunio telemàtica amb les families del camp de treball @JosepA.Pérez

Un grup de catorze joves procedents de tot el territori català inauguraran el projecte de camps de treball dedicats a la recuperació de la ruta transhumant de la Plana al Pirineu Occidental, es tracta d’una iniciativa que impulsa l’Ajuntament de Linyola amb l’objectiu que les noves generacions convisquin en primera persona amb la cultura pastoral.

Segons ha explicat l’alcalde de Linyola, Àlex Mases la transhumància ha sigut al llarg del temps el nexe intercultural entre la plana i el Pirineu, la ramaderia extensiva ha sigut font de recursos que el projecte de La Cabanera vol recuperar.

Mapa de la ruta CabaneraEls camps de treball han de ser l’eina pedagògica que combini treball, recerca, cultura, i lleure, ha explicat Toni Domingo responsable de la Cooperativa de Lleure Quàlia, encarregat de gestionar el camp de treball. Domingo ha explicat que els joves participants procedeixen de totes les demarcacions, menys Lleida, tenen edats entre 14 i 17 anys, que faran un recorregut de 140 quilòmetres a peu del 27 de juny a l’11 de juliol.

El punt de partida serà l’Estany d’Ivars i Vila-sa i l’arribada al Parc Nacional d’Aigüestortes a la Vall de Boí. Els participants recorreran una mitjana de deu quilòmetres diaris, en catorze etapes. Els joves treballaran desbrossant alguns dels trams de la Cabanera, en la recerca i ressenya del patrimoni local, localització de cabanes, pletes i construccions singulars, per fer-ne un inventari.

L'alcalde de Linyola, Àlex Mases recorrent La Cabanera @JosepA.PérezTambé s’han organitzat activitats en els diferents municipis del recorregut, entrevistes amb persones que es dediquen a la ramaderia extensiva. Tot així amb bones estones de lleure, practicant esport d'aventura i trobades amb el jovent dels municipis del recorregut. Aquesta interacció amb la gent dels municipis de la ruta també és un dels objectius del cap de treball, una eina de cohesió territorial que ha d'enriquir els valors de la iniciativa, destaca Àlex Mases.

Aquest dimarts l’organització s’ha reunit per videoconferència amb les famílies dels participants, per explicar quina serà la metodologia de la ruta, el material necessari, i consells pràctics per tenir en compte per la seguretat personal i del grup.

Comentaris