29.05.2020 |
Territoris.cat

Malestar a Vilanova de Bellpuig per la migració del No Surrender Festival a Mollerussa

L'Ajuntament de Vilanova va fer una oferta de 22.000 euros a l'organització del festival, i va proposar diverses condicions als promotors per afavorir als veïns i al municipi
No Surrender Festival de Vilanova de Bellpuig 2018
No Surrender Festival de Vilanova de Bellpuig 2018
Malestar a Vilanova de Bellpuig per la migració del No Surrender Festival a Mollerussa

L'equip de Govern de l'Ajuntament de Vilanova Bellpuig ha fet arribar als mitjans un comunicat per tal de mostrar el seu malestar per la forma que s'ha decidit el trasllat del No Surrender Festival a Mollerussa, una decisió de la qual es van assabentar pels mitjans de comunicació, segons fons municipals. L'alcaldessa de Vilanova de Bellpuig, M. Dolors Pascual ha volgut deixar clar que desitgen el millor per la continuïtat del Festival, que al final tindrà sempre la marca de Vilanova, i de la gent que el van fer possible.

Traslladem el comunicat complet de l'equip de Govern Vilanoví:

Participants en el No Surrender Festival de Vilanova de Bellpuig

Arran de l'anunci fet per l'organització del NO SURRENDER de traslladar el festival de municipi, des de l'Ajuntament de Vilanova de Bellpuig volem fer un balanç de les tres edicions celebrades fins ara, i alhora fer una reflexió del perquè no ha estat possible donar-hi una continuïtat, amb les implicacions que aquest fet té, al nostre entendre, en el territori.

Primer de tot volem deixar palès que un festival com el NO SURRENDER, d'iniciativa privada, mai hauria estat possible sense la confluència de tots els seus actors. El primer i principal de tots, el promotor, que és qui té la idea, la creu possible i l'impulsa, aconseguint transmetre tota la seva il·lusió a la resta. La incertesa del projecte privat impulsat per un vilanoví va requerir, sobretot en els seus inicis, el suport de la gent del seu poble, Vilanova de Bellpuig, que va rebre i entomar la proposta amb la mateixa il·lusió que ell.

S'hi van implicar tant l'anterior Consistori com totes les entitats i associacions del poble, i van col·laborar en l'organització, cedint espais i treballant, majoritàriament de forma altruista, perquè el festival pogués esdevenir una realitat i un èxit. Finalment el poble es va fer seu el festival, fet que demostra la gran quantitat de gent que ha congregat cada any i l'expectació pel passi en primícia al poble dels videoclips editats en motiu de cada edició.

Després d'aquestes tres edicions tenen lloc diverses reunions entre l'organització i l'actual Consistori amb la finalitat de mirar de reforçar el festival, tot afrontant nous reptes que permetin consolidar-lo en el temps en la nostra població. Finalment es demana a l'actual consistori de duplicar la subvenció fins a un total de 30.000 euros. Davant d'això, l'actual grup de govern manifesta la voluntat que l'Ajuntament participi en qualitat de col·laborador, incrementant en un 47% els 15.000 euros de la subvenció dels anteriors exercicis 2018 i 2019, és a dir fins a 22.000 euros. Al mateix temps, s'ampliaria la cessió de l'ús d'espais i equipaments mobles com el camp de futbol amb la pista de tennis, vestidors i dutxes de les piscines municipals.

Com que la inversió de l'Ajuntament amb fons públics ha de vetllar perquè el festival privat beneficiï al municipi, es demana a canvi la constitució d'una associació que vetlli per la realització del festival, l'entrada gratuïta pels veïns de Vilanova de Bellpuig, incrementar la presència del nom i la imatge del municipi en tot el material publicitari i un compromís de mantenir la seu del festival en els pròxims 4 anys.

Tot i no rebre una comunicació oficial, hem conegut per via telefònica i a través de mitjans de comunicació la notícia que el promotor no mantindrà l'actual seu del festival i que es traslladarà a un altre municipi. El motiu, amb el qual discrepem, seria el fet que Vilanova de Bellpuig no compta amb les instal·lacions necessàries per poder garantir la seguretat de tots els participants.

Tot i que ens entristeix molt, i ni entenem ni molt menys en compartim els motius, hem de respectar aquesta decisió. Tanmateix l'actual junta de govern seguirà apostant per la promoció de la cultura al poble i per això manifesta la seva intenció de destinar aquesta partida de diners a activitats i/o equipaments culturals.

Finalment, volem manifestar la reflexió que cal fer, al nostre entendre, per part de tot el territori i país quant als motius pels quals municipis com el de Vilanova de Bellpuig no siguin capaços de mantenir un festival com el NO SURRENDER, tot i el suport i la il·lusió de la seva gent. Ambicions legítimes dels promotors? Un afany aglutinador d'esdeveniments per part de municipis de major entitat? La manca d'inversions en infraestructures i equipaments en els petits municipis?

Qualsevol dels motius que hi trobem, al cap i a la fi, reflecteixen un problema en el nostre territori: el seu despoblament i la manca d'al·licients i oportunitats per viure-hi si no busquem solucions de manera decidida i compromesa. Molts cops ens queixem de models territorials superiors sense ser conscients que en l'àmbit comarcal es repeteixen els mateixos patrons.

Nosaltres no ens rendim i esperem que els nous col·laboradors vetllin i donin suport al festival com ho ha fet Vilanova de Bellpuig. Esperem que sigui un èxit del qual ens en puguem sentir orgullosos perquè ha nascut en el nostre poble.

Malestar a Vilanova de Bellpuig per la migració del No Surrender Festival a Mollerussa
comentaris