28.09.2022 |

Ivars d'Urgell inaugura la Ruta Literària Maria Mercè Marçal

L'acte es va completar amb les interpretacions de la rapsoda Aina Torres i el concert de David Pradas acompanyat de Núria Miret que van interpretar els cinc poemes de la Maria Mercè Marçal que formen part del treball L’arbre de l’Alliberament, dedicat a la poeta del Pla d'Urgell
Ruta literaria Maria Mercè Marçal ©Territoriscat
Ruta literaria Maria Mercè Marçal ©Territoriscat
Ivars d'Urgell inaugura la Ruta Literària Maria Mercè Marçal

Ivars d'Urgell va materialitzar el passat dissabte la Ruta literària Maria Mercè Marçal un projecte que tenia la voluntat de donar a conèixer el llegat de l’autora, posant la literatura i el seu paisatge al servei del lector. 

En l'acte inaugural de la ruta hi van participar la filla de la poeta, Heura Marçal, la regidora, Pepa Ardanuy, l'alcalde d'Ivars, Joan Carles Sánchez i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, entitat que ha finançat el projecte. Els assistents van poder fer un recorregut per alguns dels llocs més significatius i tot seguit va continuar l'acte en l'escultura que es troba en el parc de l'ermita de la Mare de Déu de l'Horta, dedicat a la poeta.

Acte presentació Ruta Literaria Maria Mercè Marçal ©Albert González
Ruta Literaria Maria Mercè Marçal ©Albert González

Talarn va remarcar que cada poble ha de saber trobar la seva “singularitat” que el projecti més enllà, i en el cas d’Ivars d’Urgell ho han sabut fer a partir d’una de les dones més singulars no només del poble, sinó de tot el Pla d’Urgell. El president de la Diputació va felicitar Ivars no només per no haver deixat en l’oblit Maria Mercè Marçal, sinó per haver “articulat una proposta d’atracció de visitants d'acord amb tretze espais que van modelar la seva formació com a persona i, per tant, suren entre les línies de molts dels seus poemes i narracions”, motiu pel qual ha animat tothom a conèixer aquests espais on va créixer “una de les poetesses més singulars i més nacionals de la llengua catalana”.

L'acte es va completar amb les interpretacions de la rapsoda Aina Torres i el concert de David Pradas acompanyat de Núria Miret que van interpretar els cinc poemes de la Maria Mercè Marçal que formen part del treball L’arbre de l’Alliberament, dedicat a la poeta del Pla d'Urgell.

La ruta literària i cultural del poble natal de la poeta transcorre pels principals llocs de referència relacionats amb l’escriptora com ara Cal Tous (actualment Can Salvadó, la casa on va viure), l’ermita de la Mare de Déu de l’Horta, l’escultura de record de la poeta, les escoles velles, el camí de les Bruixes, l’església, el mural del Sindicat, diferents carrers i el Fòrum Maria-Mercè Marçal. 

Cada espai està senyalitzat i compta amb tretze plafons informatius on es donen detalls de la seva biografia, a més d’incloure una selecció dels principals poemes i referències bibliogràfiques de la protagonista. La ruta es pot fer a peu o en bicicleta, per lliure o amb visita guiada.  

Ivars d'Urgell inaugura la Ruta Literària Maria Mercè Marçal
comentaris