27.11.2021 |
Territoris.cat

Mollerussa impulsa un protocol pioner per gestionar el procés d'actuació en els casos d'ocupacions d'habitatges

Els representants dels grups polítics de l'Ajuntament participen de l'acord del protocol
Els representants dels grups polítics de l'Ajuntament participen de l'acord del protocol
Mollerussa impulsa un protocol pioner per gestionar el procés d'actuació en els casos d'ocupacions d'habitatges

L'Ajuntament de Mollerussa impulsa un protocol pioner a les terres de Lleida amb l'objectiu d'ajudar de gestionar el procés d'actuació en els casos d'ocupacions d'habitatges, una proposta  que s'ha acordat de forma consensuada entre tots els grups municipals presents al consistori: PDeCAT, al govern, ERC, PSC i PPC.

L'alcalde Marc Solsona ha explicat que també es busca donar un missatge a la ciutadania per tal que no es pugui entendre que l'ocupació d'un habitatge és el pas previ a poder-s'hi quedar a viure.

Es vol actuar amb consciència sobre aquesta problemàtica i mirar d'elaborar un mapping'de quin és el grau d'afectació real que hi ha a la ciutat. El protocol s'aprovarà el proper dijous al Ple

La promoció d'habitatges del carrer Indústria de Mollerussa.Mollerussa vol posar fil a l'agulla a la problemàtica de les ocupacions d'habitatges que com a molts altres poblacions i capitals de comarca de país és present a la ciutat. Sense anar més lluny, l'any passat hi va haver precisament una sèrie de conflictes entre els veïns d'un bloc d'habitatges conegut com El Trenquet. Va ser arrel d'aquest conflicte que va prendre certa rellevància social per la seva difusió a través dels mitjans de comunicació que des de l'equip de govern es va decidir apostar per trobar una solució més profunda a la problemàtica en la qual ja s'estava treballant.

Famílies propietàries dels immobles van rebre amenaces i fins hi tot agressions per part de persones que havien ocupat il·legalment pisos a la mateixa comunitat

L'alcalde Marc Solsona ha explicat que el protocol treballa amb l'objectiu d'abordar la situació d'una manera transversal implicant agents dels serveis municipals en tots els nivells, des de la Policia Local, als serveis socials i de mediació, però també en l'àmbit del Consell Comarcal, per tal d'analitzar i avaluar les actuacions a seguir en cada cas.

Es parteix de la base que les ocupacions es poden donar per tres motius principals; perquè els ocupants han estat víctimes d'un engany, per les màfies o perquè s'ocupa i per tant s'està incorrent en un delicte

L'Ajuntament té constància que a Mollerussa hi ha ocupacions de totes les tipologies si bé no les té quantificades i per això amb el protocol, el que es pretén també és elaborar un mapping per determinar quina és la situació real. Una vegada s'hagi determinat de quin tipus d'ocupació s'està parlant, entrarien en acció els serveis establerts per tal de reconduir la situació dels qui porten a terme l'ocupació i si es dóna el cas, abordar les situacions d'emergència a través de la norma catalana o a través del tràmit administratiu per aquells qui no vulguin acceptar la solució que se'ls proposa. Així mateix, també es vol incidir en aquells casos d'ocupació en què el problema ve de la propietat de l'immoble, ja que no denuncia i per tant no es pot actuar sobre els qui estan infringint les lleis ocupant il·legalment l'espai. 

La mecànica de protocol no finalitzarà amb la sortida dels ocupants de l'habitatge i per això també es treballarà, en aquells casos d'emergència social, en la cerca d'un habitatge social. L'alcalde ha assegurat que Mollerussa té un parc públic d'habitatge que permet ''donar sortida a qualsevol família que compleixi amb els estàndards'' i que tingui necessitat real de ser ajudada.

El protocol s'ha presentat en roda de premsa a l'Ajuntament de Mollerussa amb la presència dels portaveus de tots els grups municipals. Engelbert Montalà, d'ERC, ha volgut agrair al govern municipal la voluntat de poder assolir aquest tipus d'acords transversals per abastar un ''problema d'una manera molt diferent''.

Engelbert Montalà, ha elogiat que el protocol permet, d'una manera real, donar sortida a la problemàtica, cas per cas 

La portaveu de PSC, Teresa Ginestà, ha qualificat aquest tema de ciutat com una nova realitat social que ha vingut de nou i a la qual no podien negar el seu suport. Així mateix, ha destacat la implicació de tots els professionals de l'Ajuntament en la mecànica del protocol. El portaveu del PPC, Joan Simeón, ha qualificat les ocupacions d'habitatges com un problema molt complicat del municipi i per això s'ha mostrat satisfet de sumar en una bona idea que tirem endavant entre tots.

Mollerussa impulsa un protocol pioner per gestionar el procés d'actuació en els casos d'ocupacions d'habitatges
comentaris