28.10.2021 |

Un paradís pel lleure de les dues rodes al Pla d'Urgell

Al bell mig del Pla d’Urgell, al municipi de Vila-sana, s’ha consolidat el projecte Bike Aventura, un centre lúdic de ciclisme que ha impulsat Marc Tugues Tarragona, un reconegut professional de la bicicleta amb una dilatada trajectòria esportiva
Imatge de les instal·lacions del arc ike Aventura de Vila-sana @JosepA.Pérez
Imatge de les instal·lacions del arc ike Aventura de Vila-sana @JosepA.Pérez
Un paradís pel lleure de les dues rodes al Pla d'Urgell

Al bell mig del Pla d’Urgell, al municipi de Vila-sana, s’ha consolidat el projecte Bike Aventura, un centre lúdic de ciclisme que ha impulsat Marc Tugues Tarragona, un reconegut professional de la bicicleta amb una dilatada trajectòria esportiva.

Bike Aventura, participants en activitats d'estiu @JosepA.PérezEl parc de ciclisme va néixer com a circuit homologat per la pràctica de BMX, una modalitat en la qual va destacar Tugues i de la qual en va arribar a ser preparador nacional, i des de l’any 2014 ha acollit campionats nacionals i internacionals de rellevància. Un bon nombre d’esportistes catalans i espanyols han passat temporades a Vila-sana per preparar les competicions de la mà del mestratge de Marc Tugues. Va ser el primer circuit a disposar d’una rampa olímpica, i també es va convertir per un període curt de temps en centre de tecnificació. Un període de rellevància competitiva que es va haver d’abandonar a conseqüència de la desídia d’alguns estaments de l’administració.                    

Marc Tugues no va defallir, i amb la complicitat indispensable de l’Ajuntament de Vila-sana va anar transformant la zona de competició en un parc de lleure per gaudir de la bicicleta i les activitats en un entorn rural envoltat de natura, i a poca distància de l’Estany d’Ivars i Vila-sana

Bike Aventura de Vila-sana, instal·lacions @JosepA.PérezEl nou Bike Aventura s’ha convertit en destinació d’activitat estiuenca i extraescolar de referència, amb 12 pistes de diferents nivells. Aquest estiu, passaran pel parc del Pla d’Urgell al voltant de mig miler de nens i nenes de tot Catalunya, i també participants en dos campaments durant els mesos de juliol i agost. Segons Tugues, amb l’actual remodelació, el parc s’ha convertit en el centre lúdic de ciclisme no competi-tiu més gran del sud d’Europa.

La proposta de lleure de Vila-sana obre les instal·lacions com escola de ciclisme, no tan sols per a infants i joves que han d'aprendre a circular i utilitzar la bicicleta amb seguretat, sinó també per adults que tenen interès en el pilotatge de les dues rodes. A més, per iniciar-se a l’activitat no cal dis-posar de bicicleta ni equipació de seguretat, ja que el parc disposa de lloguer de material. 

El nou Bike Aventura s’ha convertit  en destinació d’activitat estiuenca i extraescolar de referència, amb 12 pistes de diferents nivells. Aquest estiu, passaran pel parc del Pla d’Urgell al voltant de mig miler de nens i nenes de tot Catalunya

Bike Aventura de Vila-sana, instal·lacions @JosepA.PérezMarc Tugues va aprofitar el període de la pandèmia per am-pliar el parc i introduir serveis i equipaments per millorar l’oferta familiar: una zona d’ombrada amb barbacoes, una llacuna amb peixos i amfibis autòctons i un corral amb ani-mals domèstics, entre altres. I per aconseguir i divulgar la sostenibilitat, ha plantat al recinte paulònies, arbres originaris de la Xina que tenen efectes descontaminants i poden ser una bona eina per combatre el canvi climàtic, tot plegat per aportar un gra de sorra a la descarbonització del planeta, segons explica Tugues.

L'Airbag del parc Bike Aventira de Via-sana @JosepA.Pérez

La complicitat amb el municipi

Vila-sana ha implicat tots els agents locals per tal de desplegar una oferta turística atractiva aprofitant la rellevància de l’Estany d’Ivars i Vila-sana i el Parc Bike Aventura, com ara els allotjaments rurals Casa Utxafava, Ca l'Andorrà i Cal Pau, i els restaurants Petit Xiroi, Villa Orce i Àrea de Servei de Vila-sana. A la proposta també s'hi afegeix la Finca OM, l'equipament del Centre d’Immersió  (CIM) i la Ruta de l'Anell.

Un paradís pel lleure de les dues rodes al Pla d'Urgell
comentaris