28.05.2022 |

El Doctor en biologia Rafel Rocaspana és el nou director tècnic de l’Estany d’Ivars i Vila-sana

Rocaspana ha explicat que la seva voluntat és contribuir a la millora de l’estat ecològic de l’estany per tal que continuï essent un espai referent de la biodiversitat
Rafel Rocaspana ©JosepAPérez
El nou director tècnic, Rafel Rocaspana ©JosepAPérez
El Doctor en biologia Rafel Rocaspana és el nou director tècnic de l’Estany d’Ivars i Vila-sana

L’Estany d’Ivars i Vila-sa ha hagut d’esperar cinc anys a tenir un nou director, una figura que havia ostentat el llicenciat en ciències ambientals, Toni Costa, des de l’inici de la recuperació al voltant del 2005 fins a l’any 2017.

El consorci que gestiona l’espai natural del Pla d’Urgell ha designat al Doctor en biologia, resident a Linyola, Rafel Rocaspana com nou director

Rocaspana va aconseguir la millor qualificació entre els dinou aspirants que es van presentar a la convocatòria del concurs oposició per cobrir aquesta plaça.

Ferran Accensi, Rafel Rocaspana i Rafel Panadès ©JosepAPérezAquest dimarts el Consorci ha presentat al nou responsable de la zona humida, en un acte en el qual hi han participat el president executiu del Consorci de l’estany i president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Rafel Panadés,  qui ha destacat que amb la renovació del càrrec es busca “revolucionar” l’entorn, tant lúdicament com ambientalment amb un increment del nombre de visitants per aquest 2022. 

Panadés ha afegit que la incorporació del director tècnic ha de permetre recuperar el treball d’actualització del Pla d’usos i gestió de l’entorn de la llacuna

Refel Rocaspana ha explicat que la seva voluntat és contribuir a la millora de l’estat ecològic de l’estany per tal que continuï essent un espai referent de la biodiversitat.

Rocaspana ha destacat que oferta ambiental ha d’estar sincronitzada amb el turisme, per aquest motiu,  cal fomentar l’atractiu de la zona humida. Una estratègia que ha de permetre aconseguir recursos econòmics  al Pla d’Urgell, i al conjunt de les terres de Ponent.

Vista del buidatge de l'Estany d'Ivars i Vila-sana al novembre de 2020 - Marina Pallàs BartaRocaspana també es planteja com a prioritat l’estudi en profunditat dels macròfits que habiten a l’aigua de l’estany. Es tracta de vegetació submergida que fins ara era pràcticament inexistent per la mala qualitat de l’aigua, però que després de l’operació de buidatge parcial s’està començant a recuperar. 

Aquesta alteració del fons de la llacuna havia estat provocada per la gran població de carpes, un peix que remou el fang del fons, el que impedeix que la llum del sol arribi a les plantes subaquàtiques.   

El Doctor en biologia Rafel Rocaspana és el nou director tècnic de l’Estany d’Ivars i Vila-sana
comentaris