Del 19 al 22 de maig

La Festa Major de Linyola torna amb aroma de camamilla

Espectacles per a tots els públics, molt humor i música seran els plats forts de la Festa Major, mentre que la Fira de la Camamilla i Tractors Antics ens permetrà redescobrir les propietats úniques de la planta ja adorada per egipcis i grecs
Activitats en la Fira de la Camamilla de Linyola (4)
photo_camera La Festa Major de Linyola i la Fira de la Camamilla i dels Tractors Antics es troben vinculades històricament

Linyola ja és a les portes de la seva Festa Major, que un any més, confluirà diumenge amb la popular Fira de la Camamilla i dels Tractors Antics. La festa més esperada de la vila s'iniciarà divendres amb un bon àpat, música i humor. El tret de sortida es farà a les 16:30 h, amb l’elaboració de les cassoles i, seguidament, es farà un tast de la tradicional cassola de tros de Linyola al Poliesportiu a les 21:30 h. La batucada de l’escola de música amenitzarà els moments previs al sopar i encetarà els actes musicals de la nit a la plaça dels Països Catalans. El sopar acabarà amb un espectacle d’humor de la mà de La reportera de TV.

DJ Royg i DJ Juanka protagonitzen la Festa Jove de divendres. L’Agrupació de Jovent de Linyola també ha preparat un concert per dissabte a la nit amb La Pink Machine i DJ Haro. Ambdós se celebraran a partir de les 00:30 h a la pista coberta

El dissabte començarà amb energia. El Camp de Futbol Municipal acollirà un torneig aleví de segona divisió. Serà a partir de les 9 h en un acte impulsat per l’Escola de Futbol Mascançà.

Cartell amb el programa de la Festa Major de Linyola 2023
Cartell amb el programa de la Festa Major de Linyola 2023

El matí continuarà a les 11:30 h la plaça Planell amb l’espectacle Petit Marremangu, un espectacle que promet tocs d’humor fresc i descarat a càrrec del ‘showman’ Pep Callau i els Pepsicolen. A la tarda, a partir de les 19 h, la plaça Planell també acollirà el 48è Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma. L’acte estarà amenitzat per la jove Cobla Vents de Riella d’Agramunt.

La 8à Fira de la Camamilla serà la principal atracció de diumenge. Tanmateix, la jornada comptarà amb activitats per a tots els públics, com l’espectacle infantil itinerant Rum rum... trasto karts de la Cia. Xip Xap, que convertirà els carrers de Linyola en la seu d’una carrera d’uns vehicles peculiars on pot passar de tot. La Missa Major serà a les 12 h i en acabar es farà la inauguració dels vitralls de la porta de Sant Sebastià, realitzats per Jordi Batista. El dia culminarà al pavelló amb el concert de Festa Major a càrrec de l’orquestra Atalaia.

L’espectacle infantil itinerant Rum rum... trasto karts de la Cia. Xip Xap convertirà els carrers de Linyola en la seu d’una carrera d’uns vehicles peculiars - Foto: Jordi Vinuesa
L’espectacle infantil itinerant Rum rum... trasto karts de la Cia. Xip Xap convertirà els carrers de Linyola en la seu d’una carrera d’uns vehicles peculiars - Foto: Jordi Vinuesa

Dilluns 22 serà el dia de Santa Quitèria, copatrona del municipi i encara hi haurà temps per seguir celebrant. El Poliesportiu de Linyola acollirà la visita del restaurant La Perdiueta Eixerida on en Joan Pera cuina amb molt humor el seu espectacle teatral Master Xof.

8à edició de l'emblemàtica Fira de la Camamilla i dels Tractors Antics

El brugit dels motors anunciarà l’arrencada de la Fira de la Camamilla i dels Tractors Antics d’enguany, un certamen que ha anat agafant volada fins a esdevenir un punt de trobada imprescindible del calendari de festes i fires del territori.

Cartell amb el programa de la Fira de la Camamilla i dels Tractors Antics de Linyola 2023
Cartell amb el programa de la Fira de la Camamilla i dels Tractors Antics de Linyola 2023

L’arribada dels tractors antics al carrer Major serà dissabte a partir de les 8 h i se seguirà de la Llangonissada popular, amb un preu de 6 € per persona. Els tiquets es poden adquirir a l’Ajuntament o al seu web.

La firà s’inaugurarà a les 10 h i estarà ubicada entre el carrer Major i la plaça de l’Església

Com no podria ser d'altra manera, a la fira hi trobarem activitats al voltant del producte estrella de Linyola: la camamilla i les plantes silvestres. Parades de productes com plantes aromàtiques i medicinals, entitats locals i productes de proximitat s'acompanyaran de música i exposicions. A més, la fira comptarà per tercera vegada amb la trobada d’Urban Sketchers, que traslladaran al paper l'ambient d’aquesta celebració i exposaran el seu art en pròximes edicions.

Així mateix, es podrà gaudir de sis exposicions diferents: el Molí de l'Oli obrirà les portes per a acollir l’exposició de plantes aromàtiques i medicinals; l’Espai Fira acollirà l’exposició dels dibuixos de la primera i segona trobada d’Urban Sketchers; als baixos de L'Ajuntament s'exposaran els gegants de la vila; als baixos de Cal Formiquera hi haurà l’exposició de Patchwork i ‘Cotidiane Look’, una exposició de fotografia en blanc i negre del fotoperiodista Josep Anton Pérez. Finalment, la Sala Sindicat acollirà l’exposició ‘Oníriques’ de la il·lustradora Glòria Vidal.

A partir de les 12 h la Plaça Planell acollirà la gimcana de tractors, mentre que una hora més tard tindrà lloc el taller de cuina amb camamilla, celebrat a l’àgora culinària

Els actes clouran a partir de les 14 h amb una rua de tractors, que conduirà els vehicles des de l’espai Fira fins a la sortida del poble.

La camamilla de Linyola, única al món

La camamilla és una planta vinculada molt estretament amb Linyola, i avui ja forma part del seu ADN. Temps enrere, els infants es dedicaven a collir-la als marges de les finques per guanyar calerons que després es gastaven durant la Festa Major. Al mes d'abril, les bicicletes feien autèntics carrerons pel terme de Linyola a la recerca de la camamilla, joves inquiets que conreaven les plantes per després vendre-les al poble, per elaborar les infusions i licors, segons explica l'historiador Mingo Sarradell.

Aquesta activitat tradicional de fa més de mig segle, va portar a l'historiador a dedicar una quinzena d'anys a la recerca al voltant de la camamilla, i els elixirs que se'n podien elaborar.

L'investigador linyolenc ha descobert que la camamilla ha sigut una planta molt apreciada des dels temps del Neandertal, tal com demostren les troballes arqueològiques a la cova del Sidrón d'Astúries

La Fira de La Camamilla, avui, ens permet redescobrir les grans propietats d'aquesta i altres plantes, ja molt apreciades per la cultura egípcia i grega segles enrere i que avui formen part del patrimoni històric linyolenc. Després del seu exhaustiu treball de recerca, Serradell assegura que la camamilla de Linyola té unes característiques que la diferencien de la d'altres procedències, gràcies a les propietats de la terra, que li aporten més dolçor. Serà qüestió, doncs, d'arribar-nos a la fira per comprovar-ho.

comentaris