26.11.2020 |
Territoris.cat

La Trobada Gegantera del Pla d'Urgell ha generat en 7 anys 5 noves colles

Trobada Gegantera Sidamon 2018
Trobada Gegantera Sidamon 2018
La Trobada Gegantera del Pla d'Urgell ha generat en 7 anys 5 noves colles

Fa vuit anys des del Casal Popular l'Arreu es va impulsar una trobada gegantera amb la voluntat de divulgar la cultura popular i la tradició gegantera al Pla d'Urgell, una convocatòria que de manera itinerant s'ha celebrat en els diferents pobles de la comarca. Aquest acte festiu que anava recorrent carrers i places amb el so de les gralles i els tambors ha tingut els seus fruits.

Trobada Gegantera Golmés 1La iniciativa ha fet possible el naixement de la colla gegantera el Gabatxet de Golmés, la Colla Gegantera de Castellnou de Seana, Geganters i Grallers d'Ivars d'Urgell, els Grallers, Tabalers i Geganters de Linyola (GRATALI) i la colla gegantera els Pelagalls de Sidamon.

La vuitena edició de la Trobada tindrà lloc el dissabte 11 de maig a Fondarella, una nova convocatòria en la qual hi participaran una trentena de gegants que es plantaran a partir de les cinc de la tarda a la nova plaça de Centre de Serveis, per continuar amb la cercavila pel municipi fins al poliesportiu on tindran lloc els balls de lluïment i l'entrega de records. En el marc de la Trobada s'escolliran els gegants Hereu i Pubilla del Pla d'Urgell 2019.

Com a novetat es proclamarà el títol Geganter o Gegantera d'Honor del Pla d'Urgell 2019 en reconeixement al compromís amb la cultura gegantera, al territori i a la comarca

Trobada gegantera CastellnouAmb motiu de la Trobada, la Sala d'Actes de Fondarella acull del 6 a l'11 de maig l'exposició Un Pla d'Urgell Gegant, una mostra en la qual es poden veure figures provinents de tots els pobles del Pla d'Urgell amb Gegants reis, nobles, oficis de tota mena i peces singulars, on també, es realitzaran tallers i visites guiades per conèixer la història i les peculiaritats de cadascuna de les figures.

La Trobada Gegantera del Pla d'Urgell ha generat en 7 anys 5 noves colles
comentaris