El veí de Vallverd, Isidre Bori, troba una peça de ceràmica del neolític amb més de 4.000 anys d’antiguitat

Els arqueòlegs Josep Gallart i Montse Baiges consideren que es tracta de la peça més valuosa que s’ha trobat a Catalunya, per la seva conservació i característiques

Isidre Bori amb els tècnics i autoritats ©ToniCosta
photo_camera Isidre Bori amb els tècnics i autoritats ©ToniCosta

Isidre Bori va donar a conèixer a la comunitat científica i a la societat, el que es considera una de les peces del neolític més valuoses trobades a Catalunya. El veí de Vallverd va trobar la ceràmica fa uns vits anys quan treballava en l’anivellament d’una finca, el pagès va extreure la troballa i la va conservar en una vitrina en el seu domicili.

Isidre Bori amb els tècnics i autoritats ©ToniCosta
Isidre Bori amb els tècnics i autoritats ©ToniCosta

El dia 1 de novembre d'enguany el poble que forma part del municipi d’Ivars d’Urgell participava en les Jornades Europees de Patrimoni, amb el Centre de Recerques Mascançà. En el decurs de la jornada Bori va convidar als arqueòlegs participants en els actes, Josep Gallart i Montse Baiges a visitar la peça que havia trobat fa dues dècades, deixant bocabadats als tècnics.

El propietari, havia conservat la troballa com a decoració, però sense imaginar el seu valor patrimonial. Els arqueòlegs van assegurar que el seu estat de conservació és únic, ja que en la gran majoria dels casos, les troballes d’aquesta època, entre 4.000 i 5000 anys d’antiguitat, solen estar molt esmicolades.

Les característiques de la peça, permetran estudiar en profunditat els materials que va contenir, i la seva fabricació. En el neolític els assentaments ja practicaven l’agricultura i la ramaderia, per la qual cosa l’estudi podria aportar dades molt rellevants.

Els arqueòlegs també van explicar que possiblement la ceràmica es trobava dins d’una sitja, per la qual cosa s’ha conservat en tan bon estat.   

Comentaris