Pacte de govern a la Diputació de Lleida entre ERC, PSC, UA i Ara Pacte Local

ERC presidirà les diputacions de Lleida i Tarragona 
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el líder del PSC, Salvador Illa, es donen la mà després d'aprovar lei d'acompanyament als pressupostos de la Generalitat per al 2023

Data de publicació: divendres 10 de març del 2023, 18:26

Localització: Barcelona

Autor: Rafa Garrido
photo_camera El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el líder del PSC, Salvador Illa en una imatge d'arxiu - Foto: Rafa Garrido

ERC ha pactat amb el PSC per governar plegats a les diputacions de Lleida i Tarragona deixant fora Junts. Així ho han anunciat les dues formacions en un comunicat conjunt aquest dimarts a la tarda. Les dues diputacions estaran presidides per "una persona electa nomenada per ERC", segons apunta el comunicat. A Lleida ERC i PSC destaquen que buscaran la "cohesió territorial" i la "lluita contra les desigualtats":

Poc abans del comunicat conjunt d'ERC i el PSC, es va saber que Junts havia ofert a ERC compartir les presidències de les diputacions de Tarragona i Lleida, tal com ha confirmat posteriorment l'ACN.

 

A Lleida, pacte continuista

Els signants del pacte a la Diputació de Lleida han indicat que l'ens provincial mantindrà el pròxim mandat els "principis de transparència i equilibri territorial" i les polítiques de "marcat accent social" per "lluitar contra les desigualtats", així com les polítiques per afavorir el "repoblament" a les comarques de Lleida Pirineu i Aran.

L'acord lleidatà ha estat rubricat per Montse Fornells, presidenta de la Federació Regional d'ERC de Lleida; Òscar Ordeig, primer secretari del PSC de les comarques de Lleida, Pirineu i Aran; Maria Vergés, secretària general d'UA, i Rosa Pujol, diputada electa per PL 

També han indicat que el pacte continuarà amb la línia de gestió que en el mandat 2019-23 s'ha caracteritzat per eliminar els ajuts directes discrecionals en benefici d'un sistema de repartiment dels fons sobre bases equitatives, públiques, transparents i objectivables.

En el cas específic de la política de discriminació positiva cap a les comarques de muntanya, però, s'acorda la creació de la Taula del Pirineu i un espai de diàleg permanent amb l'Aran, per debatre i acordar polítiques públiques de suport a aquest territori, d'acord amb el Consell General d'Aran i els Ajuntaments.

La presidenta de la Federació Regional d'ERC de Lleida, Montse Fornells, ha explicat que els diversos grups signants del pacte han "entès" que la "governança republicana és l'eina més cohesionadora del municipalisme".

Òscar Ordeig, primer secretari del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran, ha afirmat, de la seva banda, que la Diputació aplicarà polítiques "progressistes" per "contribuir a la prosperitat del territori".

La secretària general d'Unitat d’Aran i síndica del Conselh Generau, Maria Vergés, ha afirmat que els aranesos estaran representats en el nou govern i podran "defensar les institucions i l'autonomia aranesa i els seus recursos".

Finalment, Rosa Pujol, diputada electa per Pacte Local, ha celebrat la signatura d'un pacte "exigent amb lleialtat" al programa de la formació.

A Tarragona, dotze punts estratègics

Les dues formacions signants de l'acord a Tarragona, ERC i PSC, han explicat en un comunicat posterior que es proposen "blindar-se de dinàmiques polítiques d'àmbit nacional" en les quals mantenen "posicions discrepant".

A banda, s'han compromès a impulsar una dotzena de punts estratègics que, entre d'altres, passen per exercir el lideratge territorial per reforçar les comarques del sud del país, desenvolupar la realitat de les àrees metropolitanes del territori, contribuir al repoblament rural, impulsar la sostenibilitat i el medi ambient o racionalitzar les estructures polítiques.

Augmentar la digitalització a l'Administració, apostar per la innovació, la ciència i la transferència de coneixement, impulsar les 'smart cities' a les comarques tarragonines o treballar per un model de turisme sostenible són altres dels punts estratègics.

Finalment també s'aposta per contribuir a la reindustrialització i per impulsar la cultura com a eix vertebrador territorial i motor de transformació.

Des d'Esquerra Republicana, el responsable de política municipal del Camp de Tarragona, Àngel Xifré, ha destacat "el treball de consens que s'ha dut a terme i que ha permès arribar a aquest model de governança".

El primer secretari de la Federació del PSC del Camp de Tarragona, Kenneth Martínez, ha defensat que l'acord de progrés "posa les comarques tarragonines per davant de tot i fixa uns objectius ambiciosos, alhora que realistes".

 

Comentaris
Més a Portadas