Diferents agents reclamen la recuperació de Cal Macià al nucli de Vallmanya a Alcarràs

L’Ajuntament d’Alcarràs manté converses amb el propietari i la plataforma Salvem Casa Vallmanya i ara demana ajuda a administracions i entitats per finançar-ho
L'habitatge de Cal Macià al nucli de Vallmanya d'Alcarrà @Territoriscat
photo_camera La Casa de Vallmanya, llar d'estiueig de Francesc Macià, en un estat precari

La Casa de Vallmanya al terme d’Alcarràs, també coneguda com a Cal Macià, fou la casa familiar i d’estiueig de Francesc Macià, a més és un espai arquitectònic amb una important càrrega històrica. A Vallmanya, Macià va prendre nombroses decisions polítiques que, segons l’historiador Marc Macià, el van portar de ser un monàrquic, conservador i reformista a un republicà, independentista i progressista. Actualment, l’edifici està en un estat precari i, si no s’hi actua de forma urgent, hi ha el perill de què s’ensorri el teulat de la casa. A més, la paret exterior i el patí interior també estan en un estat important de degradació que augmenta amb el pas dels mesos.

MaciàL’actual equip de govern d’Alcarràs, format per Sempre Alcarràs i Junts per Catalunya, va reclamar al propietari de l’immoble que actués per tal de preservar Cal Macià, un espai que té la condició de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i que, per tant, ha de complir amb un seguit de mesures de conservació que se li exigien al propietari.

Ja fa més de vint anys, l’Ajuntament d’Alcarràs volgué comprar la casa a la família Macià, però aquesta va optar per vendre-la a un particular.

L’anterior consistori en mans d’Esquerra va engegar les negociacions amb el propietari per adquirir-la per un total de 120.000 euros, destinant-ne una partida per al primer pagament. Amb el canvi de govern la compra es va frenar sense perdre el contacte amb el propietari i altres possibles compradors― i s’inicià una valoració per tal d’establir un pressupost que englobés la compra i la restauració de la Casa de Vallmanya. La xifra global ascendí fins al milió i mig d’euros, els quals només incloïen la rehabilitació, sense tenir en compte el condicionament o una possible museïtzació.

Plataforma Salvem Casa VallmanyaEn aquest context, el passat 25 de desembre, data de commemoració la mort de Macià, es va presentar la plataforma popular Salvem Casa Vallmanya, fruit de converses entre el Centre d'Estudis Comarcals del Segrià i altres organitzacions locals. La iniciativa, que inclou diversos representants d'entitats culturals, formacions polítiques i historiadors locals, va concentrar-se davant de l’edifici per reclamar que es trobin vies d'acord i entesa entre administracions, propietat i societat civil deixant enrere desídia i caïnisme partidista de curta volada, tal com exposaven en un comunicat a Twitter.

Des de Salvem Casa Vallmanya plantegen tres fases d’actuació: una intervenció urgent per evitar l'esfondrament de la teulada i d'altres parts malmeses de l'edifici, una segona fase dedicada a l'adquisició pública o privada de la propietat i, finalment, una etapa de museïtzació.

Arran d’aquesta mobilització i després de converses amb els coordinadors d’aquesta, l’Ajuntament d’Alcarràs ha iniciat una roda de contactes amb administracions i entitats privades per tal de trobar el finançament necessari per a la restauració de Cal Macià i, si s’escau, per la seva compra. En aquest sentit, l’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, ha fet arribar la petició al vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès, al president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, al president de la Fundació Josep Irla, Joan Manuel Tresserras i al ministre de Cultura espanyol, José Manuel Rodríguez Uribes.

Des del consistori també s’ha contactat amb particulars interessats en la propietat per explorar una eventual restauració a la qual seguiria un conveni que permetria convertir la finca en visitable i organitzar en ella actes públics.

Per la seva banda, Santi Pelegrí, portaveu d’ERC a l’Ajuntament d’Alcarràs, ha manifestat que tot plegat es tracta d’una maniobra en plena precampanya electoral i demana a l’alcalde que, si realment té intencions d'arranjar aquesta propietat, que reprengui el projecte que vàrem iniciar fa uns anys. Els republicans assenyalen que l'alcaldia va dir que no tenia diners per assumir aquesta operació, mentre s'apujaven el sou 50.000 euros a l'any.

Les negociacions entre l’Ajuntament, la plataforma Salvem Casa Vallmanya, el propietari de la casa i la resta d’administracions segueixen en peu per tal de trobar la millor solució al conflicte i poder començar els treballs de recuperació de Cal Macià tan aviat com sigui possible.

comentaris