140 Anys d’Impremta a la Diputació de Lleida

La Diputació de Lleida va crear l’any 1882 una impremta provincial que, a més a més de gestionar la seva documentació administrativa, s’encarregava de formar i donar feina als orfes de la Casa de la Misericòrdia
140 Anys d’Impremta a la Diputació de Lleida ©Territoris
photo_camera 140 Anys d’Impremta a la Diputació de Lleida ©Territoris

Els últims dies de l’any i els primers del proper els mitjans de comunicació acostumen a fer balanç del que hem viscut i ens expliquen que ens espera durant l’any que acabem de començar. Entre la colla de noticies que no conviden a l’optimisme afortunadament sempre n’hi ha alguna que fa referència a iniciatives sorprenents. 

Vull recordar avui l’exposició que del vuit de setembre al nou d’octubre de l’any passat es podia veure a la petita Sala Espai X de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. 

La Diputació de Lleida va crear l’any 1882 una impremta provincial que, a més a més de gestionar la seva documentació administrativa, s’encarregava de formar i donar feina als orfes de la Casa de la Misericòrdia. A l’exposició “140 Anys d’Impremta a la Diputació de Lleida” hi havia un recull fotogràfic que recordava la història de la Impremta de la Diputació, diferents vitrines amb les primeres edicions publicades per aquesta impremta, tipus mòbil de fusta i de plom, componedors tipogràfics i fins i tot la  Minerva Boston que Josep Tharrats i Vidal utilitzava per imprimir la revista Dau al Set. 

Però la protagonista indiscutible era la màquina rotoplana tipogràfica fabricada l’any 1923 que la desapareguda Impremta Mariana cedí, juntament amb tot el seu material tipogràfic, a la Diputació de Lleida. 

La primera dècada d’aquest segle he gaudit una colla de vegades amb les explicacions apassionades de Dionís Guriérrez Rosich, impressor jubilat que creà l’any 1999 la Sala Temàtica d’Arts Gràfiques de la Diputació de Lleida i la dirigí fins al 2015. Ell fou el comissari de l’exposició. Mesos abans quan el trobava per Lleida m’explicava emocionat la feinada que tenien la gent del Servei de Manteniment de la Diputació arreglant aquesta joia tipogràfica. La van desmuntar, netejar a fons i tornar a muntar perquè funcionés perfectament, com ens demostrà el dia de la inauguració de l’exposició. Vaig recordar que quan es posa la seva bata i comença a explicar i manipular les màquines que tenim a la Sala Temàtica és un plaer escoltar-lo i observar com treballa. Malauradament molts lleidatans no ho han vist mai  ... 

Moltes vegades no valorem el que tenim a casa però heu de saber que a la Sala Temàtica ubicada a la Partida de la Caparrella la llista de joies tipogràfiques que funcionen perfectament és llarga: Linotype 78, una colla de màquines Minerva ( Hispania, Barcino, Grafoprees, Boston, Monopol), Karl Krause... Fins i tot amb el fonedor fon el plom que després introdueix en un motllo per poder fer una lletra de tipus mòbil. Tot un luxe veure treballar en directe com fa cinc-cents anys. I tot això a Lleida ! 

No us ho penseu dues vegades i afegiu a la vostra llista de descobertes per aquest any que acabem de començar la visita a la Sala Temàtica d’Arts Gràfiques de la Diputació de Lleida ubicada al Complex de la Caparrella número 97. Truqueu per demanar una visita al telèfon 973266466 i gaudireu gratuïtament de les explicacions del Dionís. 

Ignasi Gómez Farreres. 

Comentaris