Les millors propostes musicals emergents del territori arriben als ateneus

Arrenca la segona edició del Vesprades. Música als ateneus amb la participació de 8 artistes emergents lleidatans: Ares Gratal, Helen, Asori, El Mudo Kon Voz, Olga Zoet, Alidé Sans, Javi Queralt i Víctor González

 

Foto ARES GRATAL - Espai Orfeó
photo_camera Ares Gratal és l'artista que obrirà el cicle a l'Orfeó Lleidatà - Foto: Espai Orfeó

El cicle Vesprades. Música als ateneus organitzat per la Delegació Territorial Terres de Ponent de la Federació d’Ateneus de Catalunya, conjuntament amb la Casa de la Música de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran, posa en marxa la seva segona edició, que es desenvoluparà al llarg de l’any 2022.

El projecte va tenir un gran èxit en la seva primera edició, realitzada durant l’any 2021

La gran diferència amb la primera edició és que, en aquesta ocasió, els concerts dirigits als 18 ateneus federats de la delegació es programaran durant dos períodes diferents del 2022: el primer serà entre els mesos d’abril i juny, i el segon entre setembre i novembre.

El projecte va néixer amb la intenció d’oferir a les propostes artístiques emergents del territori un espai on poder mostrar la seva creació, ja que sovint el gran problema que tenen aquests artistes és el fet de no poder accedir a un espai cultural on mostrar el seu treball. Precisament per aquest motiu, també es pretén incidir especialment en el col·lectiu de joves de cada població i apropar-los a les entitats culturals de referència per rejovenir el seu teixit associatiu. Aquest és un dels principals objectius de la Federació, donat que és fonamental assegurar el relleu generacional als ateneus.

Un altre dels propòsits a l’hora d’organitzar aquest cicle és fomentar les activitats en xarxa per a les entitats que formen la Delegació Territorial Terres de Ponent de la Federació d’Ateneus, creant així sinergies que es podran aprofitar en el futur per organitzar nous projectes i col·laborar per continuar creixent conjuntament.

Pel que fa al cartell d’artistes que hi participaran, es comptarà amb Ares Gratal, Helen, Asori, El Mudo Kon Voz, Olga Zoet, Alidé Sans, Javi Queralt i Víctor González. Totes són propostes emergents i del territori de Ponent.

Els ateneus que participaran a la primera fase del cicle són:

• Orfeó Lleidatà (Lleida) – ARES GRATAL – 9 d’abril a les 20:30h (Espai Orfeó)

• Associació Amics de Vilaller (Vilaller) – ALIDÉ SANS – 17 d’abril a les 19h (Local Social 4 Fulles)

• Ateneu de Térmens (Térmens) – EL MUDO KON VOZ – 7 de maig a les 21h (Centre Cultural Sant Joan)

• Centre Catòlic de Guissona (Guissona) – OLGA ZOET – 15 de maig a les 19h (Sala del Centro)

• Comú de Particulars de la Pobla de Segur (La Pobla de Segur) – VÍCTOR GONZÁLEZ –

4 de juny a les 19h (Pl. de l’Arbre)

• Ateneu Golmesenc (Golmés) – JAVI QUERALT – 11 de juny a les 20h (Parc del Centenari)

• Ateneu de Tàrrega (Tàrrega) – ASORI – 18 de juny a les 21h (Terrassa de l’Ateneu)

• Consell Cultural de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu) – ALIDÉ SANS – 21 de juny a les 19:30h (Pl. de l’Església)

Federació d’Ateneus de Catalunya

La Federació d´Ateneus de Catalunya es va crear l’any 1983 i acull 180 entitats culturals de tot Catalunya. Un col·lectiu de diferents associacions privades amb vocació de servei públic, que amb diferents denominacions, treballen amb un mateix objectiu per les persones i la societat catalana, dinamitzant el poble o ciutat de què en formen part mitjançant l’organització d’activitats socioculturals i esportives des del voluntariat.

Amb la voluntat de potenciar una nova visió territorial, la Federació d’Ateneus de Catalunya va desplegar el projecte de creació de Delegacions Territorials, i va engegar la descentralització de serveis per acostar-se a les necessitats de les entitats associades a les Terres de Ponent creant-ne una delegació pròpia.

Segons Pep Morella, president de la FAC: "Els ateneus fomenten un consum cultural que enllaça amb l’oci sa i la nostra filosofia és que els joves no siguin mers usuaris dels espais, sinó que se’ls facin seus: ideant activitats, coordinant-les i gestionant-les. Aquesta és la base de l’esperit ateneista".

Casa de la Música de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran

La xarxa de Cases de la Música és un projecte social i musical en xarxa a Catalunya, un model de gestió cultural pioner a Europa, en què entitats privades i administracions públiques treballen conjuntament per promoure la formació, creació, concerts i difusió de música moderna a Catalunya.

La Casa de la Música de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran, ubicada a la seu de l’Orfeó Lleidatà, va començar a funcionar a la capital del Segrià la tardor de 2020, esdevenint un punt de referència musical de totes les comarques de Ponent. Actualment el projecte ja està plenament consolidat seguint la mateixa línia de treball que la resta de seus de la xarxa de Cases de la Música, i amb l’objectiu de potenciar el treball en xarxa per a la professionalització dels músics i a impulsar projectes en què la música funcioni com una eina d’inclusió. Alhora, també organitza activitats que permeten una millor projecció de la tasca dels músics i creadors.

La Casa de la Música de Lleida està gestionada la Fundació Orfeó Lleidatà, entitat amb més de 150 anys d’història, i un referent sociocultural al territori de Ponent.

Comentaris