La creativitat dels Megamix després de 35 anys, i el neixement dels Dj's

Toni Peret i Josep Maria Castell creadors del Max Mix
photo_camera Toni Peret i Josep Maria Castell creadors del Max Mix

Max Mix és el nom d'una de les més importants sagues de Megamix editades a Espanya i en molts altres llocs del món, a través de l'extinta companyia discogràfica Max Music, des de 1985 fins a 1997. En els últims anys ha estat continuada per la companyia Blanco i Negre Music

L'any 1984 la companyia discogràfica Max Music va organitzar un concurs en el qual buscaven gent amb creativitat i enginy per a la barreja de cançons. El concurs va acabar guanyant-lo Miquel Fabrellas, sobrenomenat Mike platines qui, com a premi, va gravar el primer disc d'aquesta saga al costat de Javier Ussía. Curiosament, Josep María Castells va quedar en segon lloc, i va ser qui es va fer càrrec del projecte al costat de Toni Peret a partir del tercer volum.

Fins a aquell moment, les úniques obres de concepte similar havien estat realitzades per Raúl Orellana per a Blanco i Negre Music. Encara que d'una qualitat notable, els treballs d'Orellana no explotaven al màxim fins a aquest moment les possibilitats de la barreja creativa, alguna cosa que sí que va fer Mike platines en el Max Mix, i més encara en el segon lliurament de la saga i en successives produccions. Per això, es reconeix a Mike platines com a creador del concepte megamix a Espanya.

Fem una mica d'història

El procés per elaborar un medamix era artesanal, analògic, es tallava la cinta del magnetòfon pel lloc exacte i registraven aquest tros les vegades que fes falta. Era un treball de la prehistòria del muntatge d'àudio, on cobraven molta importància els sons carrinclons però graciosos que s'anaven colant aquí i allà. La marca del diable dels Megamix, que fins i tot va ser usada en el Max Mix 4 com a truc de vendes: aquest disc incloïa els elements per a fer-se un megamix casolà.

Llavors van arribar els 90, el CD començava a desplaçar al cassette i estils com el tecno, el trance o el més suau eurodance es van començar a fer de masses. És l'època del so Valencià, la ruta del Bacallà i gent com ChimoBayo, Paco Pil o Pastis and Buenri. La chavala se vuelve loca i els recopilatoris de megamix arrasen en les llistes de vendes, una època en la qual es venien molts discos. Cases discogràfiques com Max Music, Val Music o Blanco i Negre fan diners a cabassos, la publicitat televisiva s'inunda d'aquests recopilatoris, la febre es trasllada a altres països com Colòmbia o Mèxic i els DJ es converteixen en autèntiques estrelles.

Comentaris