La pedra natural, un àmbit amb el 100% d'ocupació i una gran projecció de futur

L'INS Mollerussa imparteix el Cicle de Tècnica en Pedra Natural, que tanca les preinscripcions el dilluns 17 de maig

Cicle de Pedra Natural a l'INS Mollerussa @JosepAPérez
photo_camera Fa set anys que l'INS Mollerussa imparteix el cicle amb el 100% d'inserció laboral.

Us imagineu que us diguessin que hi ha un àmbit de treball amb un 100% d'inserció laboral? Doncs és ben cert. Mentre tot sembla haver-se complicat, l'art de la construcció amb pedra natural segueix el seu camí endavant.

Ara, l'INS Mollerussa dedica un cicle a aquesta tècnica ancestral amb tanta projecció al futur. Es tracta, ni més ni menys que del Cicle de Tècnica en Pedra Natural, i abasta quatre àmbits de treball diferents: l'extracció de pedra en pedrera, la tècnica de picapedrer, la tècnica de marbrista, i la construcció en pedra.

Quan aquesta última s'executa sense argamasses passem a parlar de construcció amb pedra en sec, una tècnica tradicional molt arrelada a les nostres terres —usada sobretot en l'edat mitjana-— que avui ha estat declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco i que des d'aleshores, l'any 2017, està agafant molta volada i s'està aplicant el seu ús a tota mena de construccions, també modernes.

IMG-20210202-WA0000

“Cada vegada es necessiten més treballadors especialitzats en pedra. N'hi ha especialitzats en materials moderns, però que sàpiguen treballar la pedra n'hi ha molt poquets. Això feia que fos una construcció molt cara, però els processos de fabricació s'han industrialitzat molt, de manera que els costos s'han abaratit i ara s'està plantejant fins i tot la seva aplicació en obra pública”, explica l'Ernest Villaró, professor del cicle a l'INS Mollerussa, que també concreta que avui aquesta tasca requereix molt menys esforç físic que abans gràcies a la seva tecnificació.

Aquest cicle és l'únic a Catalunya i un dels pocs que es fan a Espanya —només l'imparteixen en dos llocs més—, i una de les seves particularitats, més enllà de la mateixa naturalesa del cicle, és la inserció laboral que té. “Com que falta relleu generacional, aquest perfil de treballador va molt buscat”. De fet, una de les zones on també hi ha molta ocupació pels picapedrers és ben a prop, a les Garrigues, on hi ha diverses pedreres i moltes empreses del sector que exporten les peces elaborades a l'exterior, sigui amb camió o en vaixell. La pedra sorrenca, coneguda també com a pedra de la Floresta —una pedra molt modelable i durable, que presenta molts avantatges—, concreta Villaró, “s'aprecia arreu del mon”.

Quan es reprenguin les tasques de la Sagrada Família, totes aquestes empreses també serviran allà, perquè per la seva construcció se'n necessita d'aquest tipus

A l'institut hi tenen un taller de pedra natural amb totes les eines i materials necessaris per treballar aquests materials i tècniques: fins a quinze taules de picapedrer, eines pneumàtiques, una operadora d'aigua, etc., i el centre també compta amb tota classe d'instal·lacions necessàries cicle pedra natural - INS Mollerussaper preparar-se en la disciplina, com ara un parc de grues. En finalitzar el cicle, els alumnes ho fan també amb el carnet de pont grua i carretó elevador sota el braç. Es tracta d'un cicle molt versàtil i dinàmic, ja que dediquen hores tant a fer pràctiques al taller com també a la teoria coneixement de les roques, ús de l'AutoCAD dibuix per ordinador i funcionament i programació de les màquines de control numèric.

“No és només un cicle artesà per a picapedrers, sinó que és un cicle per a la formació de picapedrers tecnificats amb les noves tecnologies, perquè l'objectiu és que aquests processos de construcció i usos de materials es puguin industrialitzar perquè s'estengui el seu ús”. El cicle, molt encarat a la professionalització, s'acaba de complementar amb pràctiques i formacions en empreses col·laboradores, i molts matins, segons explica el professor, alumnes i professors traslladen les classes a les mateixes empreses on tracten directament amb la seva maquinària.

Dins el cicle hi ha quatre professors especialistes que, alhora, també son empresaris: un marbrista, un picapedrer tecnificat, un empresari que es dedica a la transformació de la pedra més industrial i de pedrera i, finalment, un constructor en pedra. Tots ells exerceixen en la indústria de la pedra, la qual cosa els permet ensenyar-los als alumnes com funcionen les empreses del sector de primera mà i els ofereixen llocs de treball quan és possible.

“Portem set anys amb el 100% d'inserció laboral i no estem aconseguint cobrir amb alumnes totes les ofertes que surten. Si hi hagués més gent formada, en col·locaríem més”, ens fa saber Villaró, que espera que un any més hi hagi una gran demanda per cursar el cicle i que tanca les preinscripcions el pròxim dilluns 17 de maig.

cicle pedra natural - INS Mollerussa

Del cicle, els alumnes en surten amb tot un coneixement adquirit en múltiples tècniques, molt pràctic i molt particular i que avui va molt buscat. Es tracta d'uns estudis que parteixen de tota una filosofia amb una gran projecció de futur: “que s'avanci en el coneixement de pedra natural és bo perquè s'evolucioni i se salvaguardi aquest patrimoni, que d'uns anys cap aquí, amb la construcció moderna, s'havia oblidat molt i només s'usava en la restauració. Hi ha d'haver gent formada perquè, si no, totes aquestes tècniques i tot aquest bé es perden”, conclou Villaró. Una visió que, cada vegada, és més compartida arreu.

@pedramollerussa

institutmollerussa.com

Comentaris