09.03.2021 |

Primavera Sound 2019: l'inici d'una nova era

El festival celebrarà els seus 20 a Los Ángeles

Rosalia_04_PullandBear_SergioAlbert
Rosalía amb el seu equip de ballarines - Sergio Albert
Primavera Sound 2019: l'inici d'una nova era

Primavera Sound tanca la tercera jornada amb un rècord d’afluència: el dissabte, més de 63.000 persones van assistir als shows de Rosalía, Solange, James Blake, Jarvis Cocker i Stereolab, entre d’altres. Una jornada que clou, junt amb els concerts que se celebraran per la ciutat de forma gratuïta al llarg de diumenge (liderats per Filthy Friends, Cupido i Christina Rosenvinge) una edició que ha congregat més de 220.000 assistents al llarg de tota la setmana.

Una de les responsables d’aquest rècord d’afluència és, sens dubte, Rosalía, que al vespre regalava un espectacle únic presentant, entre altres, les cançons de l’aclamat àlbum El mal querer (2018) amb un gran desplegament coreogràfic i vocal, i tota l’actitud que cabia al gran escenari. La primera artista catalana en actuar de cap de cartell del festival confirmava així per què en menys d’un any ha assaltat les llistes de reproducció llatines de mig món. I ho feia amb una col·laboració de luxe: James Blake feia a mig concert una aparició estel·lar a l’escenari per cantar a dues veus la cançó del britànic en què Rosalía va col·laborar, Barefoot in the Park.

Rosalia_03_PullandBear_SergioAlbert

Rosalía a l'escenari Pull&Bear  - Sergio Albert

Solange seria l’altra artista en majúscules de la nit, que repetia al festival dos anys després, però aquest cop amb galons de cap de cartell. El festival, que ja havia acollit un concert seu l’any 2013, havia viscut un segon concert de l’artista l’any 2017 que hauria estat definit com directament, el millor show de soul que diverses generacions d’espectadors havien vist a les seves vides, que permetia ja albirar el futur que li esperava a l’artista, i també a la mateixa música R&B.

Solange_02_Seat_EricPamies

Solange a l'escenari Seat - Èric Pàmies

Jarvis Cocker actuava a la mateixa hora que la nord-americana en un altre punt del recinte, des de l’escenari RayBan. Llegenda de la música britànica, l’ex líder de Pulp, amant declarat del festival, visitava en solitari el Primavera Sound, com ja va fer el 2017, però aquest any per introduir la seva nova banda JARV IS… Amb els seus moviments característics i lletres desenfadades però alhora reïvindicatives (només ell podria fer-ho) establia aquella connexió única que es produeix entre ell i el públic cada cop que aquest gurú visita el festival. S’ha acabat el bròquil, sentenciava en català mateix mentre llançava a l’aire el missatge de Cunts are still running the world per posar el punt i final a una festa que no semblava que pogués acabar-se mai.

Jarvis Cocker_06_Ray Ban_Dani Canto

A la matinada, James Blake preparava en directe i des del piano el seu cocktail estrella de melodies líriques i una veu hipnòtica combinades amb l’electrònica, el trip-hop i el R&B més irrefrenables. L’artista era capaç de fer passar còmodament els espectadors de l’estat de melancolia a l’exaltació absoluta. Del lament a la celebració, de cançó a cançó. Fos com fos, va aconseguir deixar el públic extàtic, un estat idoni per tancar l’edició de Primavera Sound 2019, amb tots els seus grans moments que ha deixat de festa, emoció i catarsi totals. O el que és el mateix; amb tot el seu art.

JamesBlake_04_Seat_EricPamies

James Blake a l'escenari Seat - Èric Pàmies

Primavera Sound celebrarà els seus 20 a Los Ángeles

El Primavera Sound tanca la seva 19a edició aquest diumenge amb més de 220.000 assistents al global de concerts programats durant la setmana a la ciutat i al recinte del Parc del Fòrum, és a dir, superant lleugerament la xifra de la seva darrera edició. Quant al públic, de 124 nacionalitats i en un 56% estranger, no s’hauria rejovenit significativament malgrat les noves apostes del cartell, segons els primers càlculs del festival.

Els organitzadors es mostren satisfets amb l’edició marcada pel lema The new normal i la seva programació paritària i més oberta que mai a la música llatina i urbana. El codirector del festival, Gabi Ruiz, ha defensat aquest dissabte que sempre han pensat el festival com un lloc per gent a qui li agrada la música, en general, i no tant un o altre estil.

Els codirectors del Primavera Sound, Gabi Ruiz  i -a l'esquerra- Alfonso Lanza, amb el responsable de premsa del certamen, en la roda de premsa de balan.. de l'edici.. del 2019. Dissabte 1 de juny de 2019 (HORITZONTAL)

Els codirectors del Primavera Sound, Gabi Ruiz i Alfonso Lanza, amb el responsable de premsa, en la roda de premsa de balanç d'aquesta edició del festival

Coincidint amb el vintè aniversari del festival barceloní, els directors Gabi Ruiz i Alfonso Lanza han anunciat que l’any 2020 el festival arribarà fins a Los Ángeles, i amb voluntat de quedar-s’hi. El festival desembarcarà a la costa oest dels Estats Units amb un festival de dos dies, el 19 i el 20 de setembre de 2020 en un recinte a l’aire lliure al Los Ángeles State Historic Park.

Riuada de gent al Primavera Sound 2019, passant davant la lona que anuncia la primera edici.. del festival a Los Angeles (2020). Dissabte 1 de juny de 2019 (HORITZONTAL)

Riuada de gent al Primavera Sound 2019, passant davant la lona que anuncia la primera edició del festival a Los Ángeles (2020)

Volem ser una plataforma pels artistes llatins i pels artistes d’aquí allà, ha concretat Gabi Ruiz. La celebració del vintè aniversari haurà arrencat aquest mateix 2019 a Benidorm, amb el ja anunciat cap de setmana Primavera Weekender, una versió reduïda del Primavera Sound de petit format per la gent més fidel, i amb un cartell on brillen Belle & Sebastian, Primal Scream o Cigarrettes After Sex.

La vintena edició del Primavera Sound a Barcelona i a Oporto se celebraran abans que la de Los Ángeles. A la capital catalana la cita serà del 4 al 6 de juny al mateix Parc del Fòrum, i els organitzadors prometen una edició especial d’aniversari. Sense voler desvetllar-ne detalls encara, Gabi Ruiz ha avançat que pensen en una edició de treva entre la gent d’abans i la gent més nova. A Oporto, se celebrarà novament al Parque da Cidade de la ciutat portuguesa entre els dies 11 i 13 de juny.

Primavera Sound 2019: l'inici d'una nova era
comentaris