El sector de la fruita dolça exigeix una sortida perquè no desaparegui aquest model productiu

El sector de la fruita dolça i organitzacions agràries compareixen al Parlament per exigir una sortida a la crisi del sector
La reunió dels municipis de la fruita dolça, amb el predient de la Comissió d'Agricultura del Parlament
photo_camera La reunió dels municipis de la fruita dolça, amb el predient de la Comissió d'Agricultura del Parlament

Representants de prop d'una cinquantena d'Ajuntaments de municipis productors de fruita dolça, d'Afrucat, d'ASAJA, de JARC, d'Unió de Pagesos, de la Federació de Cooperatives Agràries de Lleida i de la Plataforma en Defensa de la Fruita Dolça van comparèixer aquest dimarts, davant la Comissió d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del Parlament Català.

La delegació lleidatana va posar en relleu la greu situació de crisi que viu el sector des de fa ja cinc campanyes, provocada en la major part per circumstàncies com ara el vet rus a la importació de productes agroalimentaris procedents de la UE o les importacions de fruita produïda a països tercers, sotmesos a regulacions més laxes que la que fixen les normatives comunitàries.

L'alcalde d'Alcarràs, Manel Ezquerra, que va actuar com a portaveu, alertava sobre les conseqüències que, pel territori, està tenint ja la greu crisi de preus que s'arrossega des de fa un lustre

Està en joc el futur de tot el territori perquè, el que ha entrat en crisi, no és només un sector agrícola concret, sinó tot un model productiu que ha estat eina de creació de riquesa per molts pobles i famílies durant dècades

Reunió dels municipis de la fruita dolça, amb el delegar Ramon FarréEzquerra va destacar que si els pagesos no poden guanyar-se la vida dignament, i és això el que està passant ara, tot el teixit productiu i de prestació de serveis que s'ha desenvolupat a les comarques fructícoles durant les darreres dècades desapareixerà. La despoblació és evident als nuclis més petits i acabarà, si no prenem mesures, afectant tot el territori. Els nostres pobles perdran el seu dinamisme, molta gent perdrà la seva feina i això generarà conflictes. I al final, el territori perdrà la seva població i els nostres pobles seran un desert.

Jornades Fructicoles IRTA (6)Com a representant de les organitzacions empresarials va intervenir el president d'Afrucat, Francesc Torres, qui va recordar que, en la situació actual, el futur és complicat i difícil. Els pagesos venen la producció i els beneficis no arriben cobrir els costos. Per reeixir la situació, cal un increment de preus, que segons Torres, haurien de situar-se en els vint cèntims per quilo de fruita produïda: amb vint cèntims més per quilo no seríem aquí ara, va etzibar el president de l'entitat.

El torn d'intervencions el va completar, Jordi Vidal, pagès i president de la Plataforma en Defensa de la Fruita, qui va destacar que la situació era desoladora, ja que existeix una competició per veure qui és el pagès que aguanta més temps perdent diners amb l'esperança que tot canviï en un, dos o cinc anys.

Portem massa campanyes en aquesta situació i els pagesos tenim vergonya de reconèixer que estem perdent diners any rere any, no ens podem guanyar la vida i estem arruïnats... ens fa vergonya, la situació és greu i estem davant d'una crisi que afecta a tothom

Reunió dels municipis de la fruita dolça, amb el subdelegat José CrespinActuacions prèvies

La compareixença d'aquest dimarts arriba després que, a mitjans del mes de gener, els alcaldes de la fruita dolça i els representants del sector traslladessin les seves inquietuds sobre el futur de la fruita a Ferran Tarradellas, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, i al president de la Comissió d'Agricultura del Parlament de Catalunya, Marc Solsona. Totes dues trobades es van emmarcar dins de la ronda de reunions que el passat desembre van iniciar els alcaldes dels municipis fruiters de Ponent per tal de consensuar un Pla d'Acció amb el qual donar resposta a la greu crisi de preus que, des de fa ja cinc anys, viu un sector que és un dels principals motors econòmics de la Plana de Lleida i el sud de la província d'Osca.

El portaveu de la delegació, Manel Ezquerra, mostrava el seu malestar explicant que, tenim un dels millors olis del món, l'Oli Verge Extra de les Garrigues, i al Parlament Català, l'oli que se serveix al restaurant no és català. És només una dada, però és una evidència que encara es poden fer moltes més coses de les que es fan.
 

Collita de fruita en una finca lleidatanaPrincipals reivindicacions

Els alcaldes de la fruita dolça i els representants del sector plantegen un seguit de mesures, algunes d'immediates i, d'altres, de caràcter estructural. Dins de les immediates figuren l'aprovació de bonificacions fiscals pels productors i la posada a disposició d'eines de finançament que permetin iniciar la campanya 2020 sense posar en risc els patrimonis personals dels pagesos. També es planteja la necessitat d'un Pla d'Arrencada d'abast estatal que redueixi el volum de fruita que arriba al mercat, així com accions de sensibilització de l'opinió pública en favor dels productes de proximitat.

Com a mesures estructurals, s'ha destacat la necessitat d'abordar durant la negociació de la nova Política Agrícola Comuna (PAC) canvis com ara incloure als productors de fruita dolça dins dels beneficiaris dels ajuts, regular de manera adequada la figura de l'agricultor professional, aplicar la Llei de Cadena Alimentària i modificar el sistema de gestió de situacions de crisi per garantir la seva universalitat, autonomia i suficiència. Després de la compareixença d'aquest dimarts, el pròxim dia 18 els alcaldes de la fruita dolça i els representants del sector es reuniran amb la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, a Lleida.

Comentaris