04.12.2022 |
Territoris.cat

Unió de Pagesos reclama ajudes degut a la mala collita d'ordi i pèsol

Per altra banda, hi hagut una collita normal de blat i colza

blat2
Unió de Pagesos reclama ajudes degut a la mala collita d'ordi i pèsol

El balanç que Unió de Pagesos fa de l'actual campanya de la collita de cereal i conreus herbacis d'hivern a Catalunya és d'una collita inferior a la prevista a la primavera, quan la pluviometria augurava una bona campanya.

Amb les dades reals a la mà, el sindicat apunta que el comportament ha estat asimètric al llarg del territori però amb un denominador comú: una mala collita generalitzada en ordi i pèsol i una collita que s'aproxima a la d'un any normal en blat i colza.

El motiu principal que explica la rebaixa de les expectatives de collita és l'excés de pluja a la primavera, un factor pel qual el conreu mediterrani del cereal no hi està adaptat, que va ocasionar greus problemes d'ajagut a la collita, una pitjor maduració del gra i, fins i tot, l'elevada humitat va fer que el gra germinés. A banda, no es pot obviar la pèrdua de la producció a causa dels increments dels danys de senglar, de cabirols i de conills joves.

Unió de Pagesos demana al Departament d'Agricultura que faci un seguiment acurat de les pèrdues, per adequar la fiscalitat de la pagesia cerealista que tributa pel sistema de mòduls a l'IRPF

El sindicat agrari demana l'avançament dels ajuts directes de la PAC i que s'habilitin línies de préstecs bonificades per a aquells productors cerealistes que ho necessitin, atès que la poca producció lligada a la caiguda del preu del cereal respecte de l'any passat sumat al fet d'haver de canviar el destí del gra, pot posar en risc la viabilitat econòmica de les explotacions més afectades. 

A les comarques de Lleida, la producció ha estat molt irregular i amb problemes de malalties fúngiques tant en blat com en ordi. A la conca de Tremp, a les zones àrides, el cereal està obtenint uns rendiments adequats, quedant-se més justos a les zones més humides. La majoria d'ordis arriben als nivells de proteïna mínim, i les colzes també estan tenint uns rendiments d'acord amb la mitjana de la zona. A la Segarra, al Segrià, a les Garrigues, a l'Urgell i a la Noguera sembla que la producció de cereal serà propera a la d'un any normal, però molt inferior a les perspectives inicials.

Les pluges han dificultat la recol·lecció del gra, problemes d'espiga dreta i d'ajagut, hi ha hagut una disminució del pes específic, major incidència de malalties i un gran nombre de municipis afectats per danys per pedregada que han causat fortes reduccions de collita. La producció de pèsol serà la d'un any normal, i l'únic conreu herbaci d'hivern que ha fet una bona producció ha estat la colza

Unió de Pagesos reclama ajudes degut a la mala collita d'ordi i pèsol
comentaris