Unió de Pagesos exigeix al Govern que actuï urgentment contra la crisi dels sectors ramaders

El sindicat reclama una inversió digna i suficient per a la continuïtat de les granges

Unió de Pagesos
photo_camera A la imatge Rossend Saltiveri, responsable del sector Porcí d'Unió de Pagesos; Jordi Armengol, responsable de Sectors Ramaders d'Unió de Pagesos; Raquel Serrat, responsable de Boví de carn i d'Equí d'Unió de Pagesos, i Josep Maria Claria, responsable d'Apicultura del sindicat

Unió de Pagesos denuncia la inacció del Govern davant el col·lapse en què es troben els sectors ramaders a Catalunya i alerta del risc que moltes explotacions hagin de plegar per manca de viabilitat, amb el conseqüent despoblament a les zones rurals. El sindicat denuncia una gran falta d’inversió i un grau molt alt d’incompliment d’actuacions pendents des de fa mesos de l’Administració catalana. El sindicat recorda que està pendent d’un gran nombre d’actuacions i normatives que atribueix a un Govern aturat, en part a causa del clima preelectoral que viu el país, i també per les circumstàncies derivades de la pandèmia. Els responsables dels sectors ramaders d'Unió de Pagesos han explicat avui, en roda de premsa per videoconferència, aquestes qüestions.
 
Un dels problemes per als quals Unió de Pagesos reclama una solució és la modificació del Decret d’ordenació de les explotacions ramaderes, amb mancances i contradiccions. Tot i que el Departament d’Agricultura ha estat d’acord amb algunes demandes del sindicat, la ineficàcia d’aquesta normativa no permet desencallar qüestions com la limitació de les explotacions lleteres a 300 vaques en producció -per aconseguir un model d’explotació familiar i sostenible-, la definició de noves distàncies entre granges d’aviram i porcí -en estar relacionades epidemiològicament- i la protecció de granges de mares per assegurar una producció porcina sostenible, entre altres.
 
Cal tenir en compte que els sectors ramaders s’han adaptat i s’han esforçat per al compliment del nou decret de fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes, però Agricultura no està facilitant les eines ni la informació necessàries per poder-ho dur a terme correctament. En aquest sentit, cal recordar que el retard en la notificació de dades impedeix presentar els plans de gestió de les dejeccions. El Departament també retarda la creació de l'Observatori Agroalimentari de Preus per a alguns sectors, com el cunícola, tot i que és un acord de Govern aprovat per a la última legislatura. Pel que fa a la Llei de la cadena agroalimentària, tampoc s’ha posat en marxa el foment per fer complir la normativa i evitar fraus en escorxadors.
 
Un altre problema que afecta de manera important la ramaderia són els danys de la fauna salvatge i cinegètica, que, a més d’atacar els animals, són focus de malalties infecciones, entre les quals la Pesta Porcina Africana a través dels senglars. El sindicat reitera a l’Administració catalana la necessitat d’actuacions de control i contingència de la fauna salvatge i agilitat en les compensacions per danys.
 
D’altra banda, Unió de Pagesos també exigeix solucions per a qüestions com l’obligació dels ramaders de dur a terme les gestions de manera telemàtica, tenint en compte que a moltes zones del territori la connectivitat és molt deficient. Mentre no es resolguin aquests problemes, és imprescindible oferir un servei presencial a les oficines comarcals del Departament. El sindicat també reclama a Agricultura que autoritzi l’ús del protocol dissenyat fa anys pel qual els ramaders poden informar dels animals morts en llocs d’accés difícil, així com que aprovi amb urgència un règim sancionador per protegir els ramaders i el bestiar en les entrades il·legals a les granges que s’han dut a terme els últims anys.

Altres problemes pendents de resolució per al sector són la compensació justa en l’aplicació de l’Assegurança per Pèrdua de Pastures, ja que a la gestió realitzada el 2019 es van detectar molts errors, l’actualització del model de contracte d’integració, la represa del Grup de treball de conills i un pla d’actuació per modernitzar les granges i el desbloqueig per a la creació de l’Institut de la Llet. Pel que fa a l’oví i cabrum, el sindicat reclama, entre altres qüestions, el compromís del Pla de recuperació i el control en la traçabilitat als escorxadors, amb sistemes tecnològics no manipulables. En el cas del boví de carn, cal millorar la qualitat dels cròtals perquè siguin més resistents i millorar substancialment l’assegurança per tuberculosi.

Comentaris