Unió de Pagesos s'uneix a l’acte en defensa d’una transició energètica responsable

Plaques solars teulades explotacions  - JARC
photo_camera Imatge d'arxiu d'unes plaques solars instal·lades en teulades d'explotacions ramaderes - Foto: cedida per la JARC

Unió de Pagesos de Catalunya participarà aquest diumenge, dia 2 de maig, a la concentració ciutadana que es farà a les 11 del matí a la plaça de Sant Jaume de Barcelona en defensa d’una transició energètica que respecti el territori i els espais agraris. El sindicat reafirma, així, la seva aposta per la necessitat d’avançar en la implantació de les energies renovables, "tot i que no a qualsevol preu", diuen, ja que afirmen estar preocupats davant l’increment de projectes d’aquest tipus presentats en els darrers mesos.
 
Així, des del novembre del 2019, amb l’aprovació del decret Llei de mesures urgents per l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables, s’han presentat 129 sol·licituds de nous parcs eòlics i 303 de parcs solars que, en total, sumen 9.930 hectàrees, 2.790 de les quals han estat descartades. Els parcs solars s’han concentrat sobretot al Segrià, Garrigues, Pallars Jussà, Anoia, Bages, Alt Camp, Conca de Barberà, Ribera d’Ebre, Terra Alta, Baix Ebre i Alt Penedès mentre que els eòlics ho han fet a la Ribera d’Ebre, Terra Alta, Segrià, Segarra, Anoia i Conca de Barberà. Territoris, aquests, que ja compten amb una alta densitat d’aquest tipus d’instal·lacions.
 
En aquest sentit, Unió de Pagesos reitera la seva aposta per la transició cap a un model amb una planificació responsable "que prioritzi la proximitat de la producció elèctrica als centres de consum i amb una visió de conjunt que tingui en compte totes les fonts i que eviti la concentració d’infraestructures en un espai limitat". La implantació d’aquestes energies, defensa el sindicat, s’ha de fer "amb informació i transparència, amb el màxim de consens, respectant el territori, i amb responsabilitat per a la gent que hi viu i treballa."

En la mateixa línia, Unió de Pagesos defensa un model basat en instal·lacions més petites, l’autoconsum i la generació distributiva amb la implicació de la gent del territori mitjançant el finançament local i inversions de la ciutadania

Al mateix temps, el sindicat també mostra un cop més la seva preocupació per l’impacte d’aquestes instal·lacions en el territori, motiu pel qual rebutja la concentració de parcs eòlics en uns mateixos punts i reclama prioritzar la implantació fotovoltaica als sostres d’edificacions existents i en terrenys ja artificialitats o degradats i fer els canvis urbanístics necessaris que facilitin instal·lar-les en zones urbanitzades i que tinguin realitzada la connexió a la xarxa per minimitzar l’impacte sobre el territori de les línies d’evacuació.

La por a perdre el sòl agrari

Finalment, el sindicat considera que cal preservar el sòl agrari per la producció agrària i no permetre que la pagesia hagi de plegar per la pèrdua de base agrícola de la seves explotacions agràries. En aquest sentit, afirmen que és necessari l’aprovació del Pla territorial sectorial agrari que identifiqui els espais d'alt valor agrari.
 
Per tot plegat, el sindicat creu que cal revisar el marc legal vigent per avançar en l’establiment d’espais de concertació territorial que permetin ubicar, amb el consens necessari, els grans projectes de producció d’energia renovable que siguin necessaris per assolir la transició energètica i en l’establiment de noves mesures que garanteixin una repercussió econòmica justa als municipis afectats per aquestes instal·lacions.

Comentaris