19.10.2020 |
L'opinió de
Eduard Batlle Professor de Filosofia a l’INS Terres de Ponent

Aparença i realitat

Era dilluns al vespre i el telèfon mòbil bullia. Des de dues llistes d'amics diferents de la xarxa social Whatsapp no feien més que enviar-me missatges...

El braç miraculós

El passat 23 de gener ens sorprenia -sí, encara és possible- el ministre de l'interior espanyol Jorge Fernández Díaz, quan tot presidint un acte a la fira de turisme FITUR era presa d'un atac de beateria...

La fal·làcia com a recurs

D'entre la varietat de reaccions que la Via Catalana ha suscitat, en destaca la reiterada al·lusió a la “majoria silenciosa” que han fet alguns membres del govern espanyol i bona part dels propagandistes del Partit Popular que disfressats de periodistes disparen a tort i a dret des dels altaveus que tenen a la seva disposició.

Don Tancredo a la Moncloa

Sense ànim de fer-me passar per aficionat o entès en tauromàquia, voldria referir-me a la darrera figura colossal d'aquesta activitat, sorgida recentment al coso de Moncloa: Mariano Rajoy, conegut també com “El niño de los hilillos”.

L'època daurada de l'enquesta

L’ésser humà viu alleujat en l’estabilitat i l’ordre previsible. Quan això es perd, la preocupació per l’esdevenir genera conductes resolutives, i els gurus, endevins i visionaris troben camp adobat per les seves activitats.

L'estratègia del calamar

  Quan qui signa, uns anys enrere, intentava fer-se estimar per alguna noia de bon veure, hi havia una cosa que temia que passés i que entre els amics coneixíem com l'estratègia del calamar.

Les imatges les carrega el diable

  In memoriam Agustín Garcia Calvo Fa aproximadament cinquanta anys va succeir un fet les conseqüències del qual ens afecten encara. Em refereixo al debat televisiu Nixon-Kennedy. Aquell debat suposà la consolidació del pes determinant que tenen els mass media en les democràcies actuals.

"L'etern retorn"

  De vegades em fa la sensació que hi ha moments que ja els havia viscut abans. Com si fos cert allò que deien els grecs antics, que el temps és cíclic i totes les coses acaben per tornar. Per exemple, determinades rutines estivals: tard o d’hora sorgeix la notícia de persones que moren durant un correbou. Darrerament ha passat a Deltebre, on ha mort un home de 40 anys.

Barreges prohibides

  El nom de Jessed Hernàndez probablement no els digui res. Fa poc que aquest noi s’ha proclamat campió del món de la mitja marató de curses de muntanya en els darrers campionats internacionals anomenats “Sky games”, celebrats a la Ribagorça.

Apologia de la política

  De forma recurrent, en els temps que ens toca viure i anant tot com va, hom escolta gent que diu que passa de la política/els polítics sota la més variada pluralitat de formes i expressions equivalents.  Certament, és comprensible el sentiment de rebuig i desengany que genera, avui dia, la casta política.