Opinió

25-N: Ni un pas enrere! Ens volem vives!

A Catalunya, en el que portem d’any, han estat assassinades nou dones per les seves parelles o exparelles, i només en un cas hi havia denúncia prèvia

CCOO diu, aquest 2020, per commemorar el Dia Internacional per a l’Eliminació de les Violències Masclistes contra les Dones i les Criatures: “Ni un pas enrere! Ens volem vives!”

CCOO denuncia l’abast i la prevalença de les violències masclistes en totes les seves formes i arreu del món.

A Catalunya una de cada quatre dones ha patit algun tipus de violència masclista al llarg de la seva vida. A Catalunya, en el que portem d’any, han estat assassinades nou dones per les seves parelles o exparelles, i només en un cas hi havia denúncia prèvia.

A Lleida, durant aquest 2020, i segons fonts de la Macroenquesta de violència contra la dona elaborada per la Delegación del Gobierno contra la Violencia de Género, s’han interposat unes 640 denúncies, mentre que al llarg del 2019 van ser més de 1.500. Segons fonts dels mossos d’esquadra a les dues regions policials de la demarcació s’han atès, fins al tercer trimestre del 2020, 671 víctimes de violència masclista en l’àmbit de la parella i 182 en l’àmbit familiar, i s’ha intervingut en 3 matrimonis forçats, en dos dels quals les noies eren menors d’edat.

Davant la prevalença de les violències masclistes, l’assetjament sexual a la feina i el seu l’agreujament en el context de la COVID-19, les organitzacions i les entitats de dones han rebut un augment de demandes d’atenció marcades per l’acumulació de condicions de discriminació.

CCOO exigeix que el Govern estatal, la Generalitat i les administracions locals emprenguin mesures efectives, dotin dels recursos necessaris i treballin de manera coordinada per garantir l’abordatge, la prevenció i l’atenció a les dones i criatures que pateixen una situació de violència masclista. Igualment demana incorporar la formació en perspectiva de gènere en el sistema judicial per eliminar els estereotips i els prejudicis culturals predominants en el sistema.

Aquest any 2020, CCOO com a sindicat feminista, posa a disposició, a Lleida i a la resta de territoris de Catalunya, els seus locals convertint-los en “Porta Violeta”, en espais segurs per informar, orientar i acompanyar les dones en situació de violència i sumar així un recurs més a la ciutat per lluitar i combatre les violències masclistes.

CCOO seguirà compromès treballant amb l’Administració, els agents socials i els moviments feministes per fer efectives les accions de prevenció, sensibilització i erradicació de les violències contra les dones i les criatures.

Cristina Pena i Imma Romeo

Membres de la Comissió Executiva

CCOO de les Terres de Lleida

Comentaris