Opinió

RIP transport escolar

Hi ha empreses, algunes de fora de la província, que presenten la seva oferta per sota del preu de cost amb la intenció de rendibilitzar-la precaritzant els llocs de treball i tenint els vehicles i treballadors i treballadores abandonats en descampats o garatges sense els serveis mínims que estableix la normativa laboral

Joan Riba - Responsable de Transports CCOO de Lleida

El transport escolar a la província de Lleida ja fa un temps que presenta símptomes d’una malaltia crònica que sembla que serà difícil de curar si l’Administració continua exercint unes pràctiques que l’abocaran a millor vida.

El Departament d’Educació juntament amb els consells comarcals ha convertit les licitacions del transport escolar en un Mercat de Calaf, que com diu la llegenda un dia en aquest mercat van acabar a garrotades. Aquestes dues administracions adjudiquen els serveis amb un sistema en el qual les empreses que volen oferir el servei de transport escolar fan una oferta amb una plica tancada i les administracions acaben oferint el servei a l’empresa que el dona més barat, cosa que converteix el procés en una subhasta on es prima el preu per sobre de criteris com la seguretat, la qualitat del servei o l’eficiència mediambiental, entre d’altres.

Això provoca que hi hagi empreses, algunes de fora de la província, que presentin la seva oferta per sota del preu de cost amb la intenció de rendibilitzar-la precaritzant els llocs de treball i tenint els vehicles i treballadors i treballadores abandonats en descampats o garatges sense els serveis mínims que estableix la normativa laboral.

Experiències negatives ja n’hem tingut tant a l’Urgell com al Segrià, on dues empreses que van oferir uns preus escandalosament barats van acabar donant un servei deficient, el que va provocar nombroses queixes de pares i mares, i que finalment va acabar amb la rescissió dels contractes del servei abans de temps.

En definitiva, el Departament d’Educació i els consells comarcals posen preu a la vida dels nostres fills i filles, i no s’apliquen allò “del que el que és barat al final surt car”. Malauradament, com he explicat, allò barat ja ha sortit car, i malgrat això continuen rebaixant el preu del transport escolar. Ambdues administracions han de fer un gest de responsabilitat anteposant la qualitat al preu, i deixar d’abaratir un servei tan sensible i important per als nostres fills i filles, si no és així el transport escolar de qualitat està tocat de mort.

Comentaris