Opinió

Fets i solucions: salvem Casa Vallmanya, salvem Cal Macià

Des d’Esquerra Republicana considerem que cal realitzar una intervenció el més aviat possible, tal i com es proposa des de fa dos anys des de les principals administracions lleidatanes

Aquest 25 de desembre, dia de Nadal, hem tornat a recordar la figura del President Macià, en commemorar el 88è aniversari de la seva mort. El President Macià té una rellevància històrica indubtable, tant pels seus valors personals com pel seu llegat polític, que ens ha fet, també, qui som com a poble. La gent d’Esquerra Republicana, a més d’honrar el que fou President de la Generalitat, també el recordem per ser pare fundador de l’organització política republicana, ara fa ja més de 90 anys. Estem compromesos amb el seu reconeixement i en la defensa i divulgació de la seva figura, així com del seu patrimoni.

Part d’aquest patrimoni es troba a Alcarràs, la Casa de Vallmanya, una masia del segle XVIII que va ser propietat i casa d’estiueig de la família del president Macià. Malauradament aquest actiu històric de les nostres terres està en un estat de conservació deplorable i n’és urgent l’actuació per evitar el seu esfondrament. De fet, justament amb aquesta intenció ha sorgit també la iniciativa popular per preservar la casa familiar, la Plataforma Salvem Casa Vallmanya.

En la mateixa línia que la Plataforma, des d’Esquerra Republicana considerem que cal realitzar una intervenció el més aviat possible, tal i com es proposa des de fa dos anys des de les principals administracions lleidatanes.

Actualment la finca que inclou la Casa Vallmanya pertany a un propietari privat i, per a poder realitzar alguna actuació des de les diferents administracions públiques, ha de passar a ser de titularitat pública. És en aquest sentit que estem convençuts que la solució més ràpida, senzilla i eficient consisteix en què l’Ajuntament d’Alcarràs compri la casa i des de la Diputació de Lleida i la Generalitat es facin les aportacions econòmiques necessàries per a la seva rehabilitació i posterior museïtzació.  

Des d’Esquerra Republicana tenim el ferm compromís de defensar del patrimoni històric de la casa Vallmanya vinculada al President Macià i fer possible la seva recuperació. No en va, l’exalcalde republicà d’Alcarràs, Miquel Serra, ja va tancar un acord per a la compra de la propietat a l’any 2019. Malauradament, el nou govern municipal no va executar aquella opció de compra i ara estem en la situació que estem. Però encara hi som a temps. De fet, no podem deixar passar més temps. Per això no hi poden haver excuses, és el moment de la col·laboració honesta i generosa per part de totes les institucions públiques catalanes.

Com a diputats i diputades d’Esquerra Republicana, hereus del president Macià, i fidels defensors de les oportunitats de les nostres terres, ens fem nostra la reivindicació de la recuperació del patrimoni del president, celebrem la feina que s’està fent des de la Diputació de Lleida i des del departament de Cultura de la Generalitat per fer possible la inversió a l’immoble un cop passi a ser de titularitat pública, i emplacem a l’Ajuntament d’Alcarràs a adquirir la Masia de forma immediata perquè pugui passar  a ser una casa de tots i per a tots.

I és que la casa de Vallmanya no només té un gran valor patrimonial i històric, sinó que també és una gran oportunitat en termes turístics, en el context en el qual estem marcat per la pandèmia i que  obligarà a nous models de turisme de proximitat i qualitat.

Des d’Esquerra treballem incansablement per fer que passi tot allò que és bo per la nostra gent. Ja siguin els pressupostos a Catalunya, una taula de negociació per la resolució democràtica del conflicte, la defensa de la llengua catalana en l’audiovisual, l’aplicació de la governança republicana des de la Diputació o la construcció d’equipaments històricament defensats a la ciutat de Lleida. I ara, també la recuperació del patrimoni com la Casa Vallmanya del president Macià. Perquè qui perd els orígens, per la identitat. Nosaltres, hi som, com hi hem estat i hi seguirem sent per la defensa de les terres de Lleida i el conjunt del país.

Comentaris