Opinió

Impulsem i reivindiquem el potencial econòmic lleidatà

Els diputats i diputades que representem la demarcació de Lleida al Parlament de Catalunya, sovint tenim la sensació que existeix un cert desconeixement (voluntari o involuntari) per part d’algunes forces polítiques respecte a la realitat socioeconòmica lleidatana. Això ja no ens sorprèn, però quan escoltem certs discursos catastrofistes en referència a la situació econòmica de Catalunya, i de Lleida en particular, ens veiem amb el deure d’explicar a la ciutadania amb dades objectives la realitat de casa nostra.

Després de dos anys difícils a causa de la pandèmia de la COVID-19, l’economia catalana s’està recuperant amb força. Durant el 2021, el PIB català ha crescut un 5,8%, tot i l’augment de la inflació i el cost de les matèries primeres. L’economia lleidatana també es troba en expansió, tal com demostren les xifres d’exportació a l’estranger, on el mes de novembre passat es van assolir els 242,5 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment del 31,5% en comparació amb el mateix mes del 2020, esdevenint la demarcació catalana en la qual les exportacions han pujat més.

Pel que fa al teixit empresarial lleidatà, malgrat tot estem preocupats davant els estudis i les dades que ens han presentat a la comissió d’empresa i treball al Parlament, cal explicar-ho tot. Entre el 2015 i el 2020 van traslladar la seva seu 428 empreses de Lleida, de les quals un 40% se’n van anar a Barcelona, un 14% a Osca i un altre 14% a Madrid, entre altres. No obstant això, no podem ser alarmistes i cal dir que també és cert que en els darrers 6 anys se n’ha creat el doble de les que han marxat, posant de manifest la capacitat emprenedora lleidatana i l’atractiu de captació d’inversió. Tot i això, el Govern no es relaxa i està treballant per donar resposta a les principals preocupacions de les empreses i del territori: consolidar i fixar el màxim teixit empresarial i industrial al territori de Lleida.

Fa tot just una setmana, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, es reunia amb el president de la Cambra de Comerç de Lleida, on es van anunciar algunes mesures per corregir disfuncions i continuar atraient inversions. Per exemple, amb la Llei de facilitació de l’activitat econòmica (18/2020) que redueix les càrregues burocràtiques, minimitzant la intervenció administrativa, però sobretot, incorpora la novetat del tractament específic dels projectes estratègics i permet de reduir els terminis i impossibilita les pròrrogues en els diferents procediments. D’aquesta manera es volen afavorir les inversions productives en l’àmbit industrial i logístic.

Una altra de les mesures que es posarà en marxa serà un nou servei d’acompanyament personalitzat a l’empresa que té per objectiu promoure el creixement del teixit empresarial i evitar les deslocalitzacions. Inicialment, s’oferirà el servei a un total de 250 empreses, identificant tant les seves necessitats com les barreres que tenen per créixer i consolidar-se per tal de mantenir-les en el territori.

El Govern també treballa per apropar noves inversions tractores al territori. En els darrers anys i a través d’ACCIÓ, s’han materialitzat 6 projectes d’inversió estrangera a les comarques de Lleida; concretament en els sectors de l’alimentació, les infraestructures, la construcció, la indústria farmacèutica i l’agricultura.

La demarcació de Lleida està diversificant la seva economia i cada vegada registra un creixement i unes xifres d’exportació més elevades. Ens hem de creure i hem de reivindicar el potencial econòmic de les comarques lleidatanes, lluitar contra el despoblament i crear oportunitats al territori perquè la ciutadania pugui escollir allà on vol viure i desenvolupar el seu projecte vital. Aquesta és la força del projecte republicà: per una economia productiva, innovadora i sostenible com a motor de tot el país.

Comentaris