Opinió

Madrid - Mollerussa i Vilanova de Bellpuig

Com astuta i intel·ligent política, l'actual presidenta de la Comunitat de Madrid ha sabut obrir un meló força polèmic per tancar-lo al cap de 5 minuts. Simplement, ha obert la polèmica del Mobile World Congres perquè sapiguem que estan allà, que hi tenen interès i per amenaçar, com el fum que queda a l'aire després d'un tret amenaçador encara que t'hagis guardat l'arma.

Molts catalans i catalanes vam trobar l'anunci de la presidenta Diaz Ayuso del tot desmesurat i vam posar el crit al cel: - Com gosen intentar robar-nos un projecte treballat, cuidat i volgut per Barcelona i els organitzadors del Mobile World Congress. Però, en política, ja se sap! Molts miren el seu melic i els seus interessos, i no pas pel conjunt de tots i totes. De fet, entre Madrid i Barcelona sempre hi ha hagut, hi ha i hi haurà molta rivalitat, i fins i tot, en podríem dir enveja. Però en el fons són dues grans ciutats que juguen a una lliga semblant.

La capitalitat d'un territori s'ha de guanyar dia a dia, i no només políticament, i cal saber-la exercir cuidant el respecte dels qui depenen de tu i als qui representes. Barcelona sempre ha pesat molt i sobretot des del territori tenim tendència a criticar el centralisme que ens incomoden en molts sentits i àmbits. I per això, la descentralització ha d'ajuda a entendre millor el territori i el paper de la capitalitat, n'estic segur que alguna conselleria de la generalitat ubicada fora de la capital catalana ajudaria que el territori entengués millor certes capitalitats.

Mollerussa és la capital d'una comarca volguda, estimada i lluitada. A més a més, volem exercir la capitalitat del Pla d'Urgell, però hem de vetllar pels pobles que conformen la comarca, ajudant-los i mirant més enllà del seu color polític. Els i les ciutadanes del Pla han de sentir Mollerussa com una capital generosa i que lluita pels interessos del bé comú comarcal.

Mollerussa ha de saber visualitzar aquest paper de capitalitat generosa amb la comarca, i no emmirallar-se amb el centralisme Barceloní. Hem de saber veure que entrar a la subhasta del No Surrender Festival i guanyar-lo per 15.000 euros de diferència, tot i ser bo i positiu per Mollerussa, no ajuda al fet que a Vilanova de Bellpuig ens estimin gaire i ens vegin com una capital que per manca d'idees les compra a cop de talonari.

Jo criticaré a l'alcaldessa de Madrid, als funcionaris barcelonins que no veuen més enllà de la corona metropolitana i certes actituds de superioritat capitalina en vers a poblacions que lluiten i fan el possible per mantenir actes culturals que posen nom a la resta del país a localitats com Vilanova de Bellpuig.

comentaris