Opinió

Mengem el que votem

Els nostres infants mengen a les escoles el que els polítics contracten en organismes com el Consell Comarcal del Pla d'Urgell, governat per CiU, ara Pdecat, des de sempre. Els vots als municipis de la nostra comarca conformen les majories al Consell i ara mateix la dreta catalana el governa amb majoria absoluta.

Una de les competències del Consell és la contractació de les empreses que subministren el menjar a les llars d'infants i escoles del Pla. Els lobbies alimentaris pressionen per aconseguir contractes sucosos i juguen a la baixa a l'hora de la licitació. Això és intolerable sobretot perquè amb l'educació alimentària de la canalla no s'hi hauria de jugar. Els pares i mares no valoren el preu sinó la qualitat i el servei, i ens correspon a nosaltres, els consellers, valorar a l'hora de fer el concurs.

CiU va fer un contracte amb el gegant del menjar preparat Alessa el curs 2010-2011 fins al 2021-2022. Dotze anys de durada! Amb la legislació actual seria il·legal. No entrarem ara a fer suposicions del tipus a canvi de què? Es va signar aquest termini tan inusual i això ha determinat la problemàtica en la qual en trobem actualment.

Ho sentim tot sovint als pobles de la comarca. Hi ha multitud de queixes de pares i mares, AMPES i escoles pel que fa al servei donat per l'empresa. També sentim o llegim pels mitjans de comunicació notícies relacionades amb aquesta empresa i altres consells comarcals: incompliments de contracte, canvis d'empresa de càtering després de grans esforços i lluites, etc.

Malgrat les queixes, el Consell té les mans lligades a causa del contracte subscrit a tants anys, la qual cosa fa complicada la resolució de la problemàtica i se'n posa en dubte la viabilitat econòmica. Creiem que no tardarem a veure com ens haurem de rascar les butxaques. I si no, al temps! Ara bé, és potestat del Consell vetllar perquè el servei de menjador funcioni adequadament, tal com estipula el contracte i, per tant, també és el seu deure aconseguir que l'empresa compleixi les clàusules del contracte. Des del grup D'ERC en farem un seguiment exhaustiu. És la nostra obligació com a consellers.

L'alimentació en general és important per a la salut dels nostres ciutadans i quan es tracta de l'educació alimentària dels nostres fills és sens dubte una línia vermella amb la qual no s'hi hauria de jugar, i menys per un grapat de diners. És ben sabut que cap pare o mare es posarà a discutir un euro més o menys quan la salut, el benestar i la bona praxi amb els nostres infants està en joc en els menjadors de la nostra comarca.

Comentaris