Opinió

Projectes punters i retorn al territori

Des del punt de vista turístic i econòmic, aquestes setmanes vivim uns moments molt importants per als interessos generals de les terres de Lleida, el Pirineu i l’Aran. La Diputació de Lleida ha tornat de nou a Israel en missió comercial a l’entorn del projecte de recuperació de cinc rutes de fugida jueves pel Pirineu de Lleida durant la Segona Gran Guerra.

Des del punt de vista turístic i econòmic, aquestes setmanes vivim uns moments molt importants per als interessos generals de les terres de Lleida, el Pirineu i l’Aran. La Diputació de Lleida ha tornat de nou a Israel en missió comercial a l’entorn del projecte de recuperació de cinc rutes de fugida jueves pel Pirineu de Lleida durant la Segona Gran Guerra. En el transcurs de la trobada, tècnics de Turisme de la Diputació s’han reunit amb una de les principals fundacions internacionals en memòria de l’Holocaust, la Fundació Raoul Wallenberg, coincidint amb la presentació del llibre de Josep Calvet que relata l’evasió de jueus pel Pirineu de Lleida.

A aquesta segona tanda de reunions en el marc de la Fira de Turisme de Tel-Aviv s’hi suma l’experiència del primer any d’obertura de les rutes, després que l’operadora Arkia apostés per les terres de Lleida com a destinació turística, amb vols directes entre Tel-Aviv i l’aeroport Lleida-Alguaire, iniciats en el període vacacional estiu-hivern 2014 i amb continuïtat en aquest 2015.

Més enllà del sector turisme, l’aposta per l’obertura del territori al mercat jueu – amb presència internacional en diferents països – pot ser útil i beneficiosa per tal d’obtenir una més gran rendibilitat econòmica dels sectors primaris de les nostres comarques, enfortir les relacions comercials i empresarials ja existents i afavorir-ne de noves.

Paral·lelament, l’entrada en servei aquest estiu del centre de Ciència i Recerca Experimental Biomèdica Aplicada (CREBA), ubicat a Torrelameu, obre unes grans expectatives per a la investigació mèdica a les nostres terres i encara més perquè atraurà la participació d’empreses de material biomèdic i quirúrgic punteres a nivell mundial.

El CREBA reprodueix les pautes de funcionament dels equipaments d’excel·lència internacionals en producció científica, com el Centre Nacional de Recursos i d’Investigació Porcina, ubicat a Columbia, Missouri, i representa l’aportació més compromesa i potent de la Diputació de Lleida dels últims quatre anys en recerca i coneixement, dos puntals bàsics de la recuperació econòmica i del progrés del país.

En aquests moments, també s’està treballant en l’experimentació agrària, per  tal d’obtenir informació que garanteixi una més gran rendibilitat econòmica en les explotacions agràries amb el cultiu de l’ametller. En col·laboració amb l’IRTA, es planteja una anàlisi plurianual, demostrativa i experimental de diferents alternatives en l’ús del reg i la seva resposta en una plantació d’aquest fruit sec.

Les propostes noves i innovadores com aquestes tres que acabo de detallar han de recórrer llargs processos de maduració, treball, constància i implicació. No serien viables sense el talent dels professionals, el suport de les administracions i, òbviament, la implicació del territori. Per tant, sóc optimista amb els resultats a curt i mitjà termini d’aquests projectes que tenim en marxa, tant per les perspectives que ja estan generant com pel retorn directe i substancial que tindran per al progrés i el desenvolupament de les terres de Lleida.

Comentaris