Opinió

Veterinària, un acord que farà història

Aquesta setmana la Diputació de Lleida, la Universitat de Lleida (UdL) i el Consell Social de la UdL hem fet públic l’acord de col·laboració per tal de garantir la viabilitat del doble grau de Veterinària i Ciència i Producció Animal a les nostres comarques

La Diputació de Lleida, la Universitat de Lleida (UdL) i el Consell Social de la UdL hem fet públic l’acord de col·laboració per tal de garantir la viabilitat del doble grau de Veterinària i Ciència i Producció Animal a les nostres comarques. Aquesta entesa permetrà que uns estudis llargament reivindicats al nostre territori disposin a partir del 2017 de totes les instal·lacions necessàries i convertir l’àrea universitària de l’àmbit veterinari de Ponent en un referent de qualitat a tot Catalunya.
Amb aquest nou pas que acabem de fer, la Diputació finançarà amb més de 6 milions d’euros la totalitat de la inversió necessària per construir un aulari a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la Universitat de Lleida (ETSEA) i l’hospital veterinari al municipi de Torrelameu, a la Noguera, equipaments imprescindibles per aquesta formació.
Vull posar de manifest que darrera d’aquest acord hi ha la voluntat de contribuir a la consolidació d’uns estudis universitaris d’alt nivell europeu, l’obertura de la formació universitària a tot el territori – per primer cop amb la construcció d’un nou campus a la Noguera-, i la consolidació d’una important eina de suport i desenvolupament del sector agroramader lleidatà des del coneixement i la recerca, que com és sabut són estratègics per a l’economia lleidatana.
Al llarg dels anys, la Diputació ha col·laborat en multiplicitat de propostes acadèmiques, culturals, econòmiques i empresarials; alhora que ha realitzat importants cessions patrimonials per a equipaments culturals, socials i universitaris (Illa Maternitat, Caparrella, Agrònoms…).
A banda d’una intensa funció de suport a ajuntaments i consells comarcals, la creació de centres de referència, l’aposta tecnològica, l’experimentació agrària o els plans de desenvolupament logístic de la Diputació de Lleida estan pensats per situar tota l’àrea productiva de Ponent en uns paràmetres de creixement sociolaboral, industrial i econòmic força prometedors a curt i mitjà termini.
És a dir, estem assentant les bases d’un nou desenvolupament integral de les terres de Lleida, basat en el coneixement, la recerca, la innovació i el desplegament tecnològic. En aquesta línia se situarien projectes com el centre de Ciència i Recerca Experimental Biomèdica Aplicada (CREBA), que ofereix unes grans expectatives en formació i captació d’empreses d’investigació biomèdica i quirúrgica d’àmbit mundial; l’experimentació agrària (ametller, i tòfona), amb l’objectiu d’arribar a una més gran rendibilitat econòmica de les explotació agrària, seguint models d’èxit d’altres zones del món, com Califòrnia; o el pla de desenvolupament logístic de les terres de Lleida, pensat per participar en el creixement econòmic i industrial lleidatà a les possibilitats i expectatives reals del corredor mediterrani.
L’hospital veterinari de Torrelameu i l’aulari d’Agrònoms són dos projectes cabdals que consoliden, definitivament, el doble grau de Veterinària i Ciència i Producció Animal a Lleida, impulsen un model de docència universitària de qualitat, reforcen el lideratge del sector agroalimentari i ramader en l’economia del país i situen les terres de Lleida com un important enclavament logístic del sud d’Europa. I el més important: construïm a Lleida allò que sempre hem entès que havia de ser a les terres de Lleida.

Comentaris