Opinió

La punta de l’iceberg

Aquest diumenge serà 25 de novembre, ara fa 58 anys, a la República Dominicana van ser torturades i assassinades tres dones, les germanes Mirabal, en mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo. El seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d’un barranc. Aquestes dones van ser víctimes del terrorisme d’estat i de la violència masclista.. És bo i necessari recordar el perquè de les dates assenyalades, en aquest cas més encara, perquè ens recorda la brutalitat i acarnissament de què és capaç el masclisme en l’exercici del seu poder ancestral.

Cada 25 de novembre recordem, honorem i commemorem les dones víctimes de la violència masclista, denunciem, rebutgem  i condemnem els nombrosos actes de barbàrie masclista que van degotejant impassible i reiteradament obstinats ant rere any. Comptem les víctimes, fem minuts de silenci, accions necessàries, però els homes continuen violant, assetjant i assassinant dones.

Aquest drama social és només la punta de l’iceberg, és en molts casos la darrera i culminant conseqüència d’un cúmul d’actituds de violència masclista de més baixa intensitat, de vegades de tant baixa intensitat que ens passen desapercebudes. Per això, em revela i enutja profundament quan, se’ns tracta d’exagerades a les dones que posem el dit a la nafra i parlem de l’origen, de la llavor que acaba germinant en violència extrema.

Cada cop que es fa una insinuació masclista o un petit forçament, ni que sigui verbal, o fins i quan s’explica un acudit clarament masclista i cap veu ho recrimina, estem adobant la llavor. Si no prenem consciència social de l’origen d’aquesta xacra, estem perdudes, la societat està perduda perquè mai eradicarem la violència masclista sinó és d’arrel, i any rere any, cada 25 de novembre continuarem escrivint articles per posar el drama en la seva autèntica dimensió, per posar-nos davant el mirall de la realitat heteropatriarcal, per alertar-nos d’on ve el mal, haurem avançat ben poc en l’eradicació del masclisme com a normalitat social.

Comentaris