Opinió

Situació crítica dels serveis públics a Lleida

Des de la Federació de Serveis Públics de la UGT de Lleida denunciem l’abandonament al qual s’està sotmetent als serveis públics de la nostra demarcació per part dels diferents governs de l’Estat

En menys de 15 anys, el nombre de funcionaris i personal laboral de la demarcació de Lleida que depèn de l’Administració General de l’Estat s’ha reduït a la meitat; passant de 800 treballadors i treballadores, als 400 actuals, amb una mitja d’edat que supera els 55 anys. Mentrestant, els serveis i el nivell d’exigència en la prestació dels mateixos no ha deixat d’augmentar, copsant i precaritzant tant el servei com als seus empleats i empleades.

Aquests dies, s’ha anunciat la nova oferta de treball públic del 2022, una oferta històrica i necessària, però que no solucionarà el greu deteriorament d’aquesta administració a la nostra demarcació, ja que es desconeix el nombre d’efectius que arribaran a Lleida. Una població on històricament s’ofereixen poques places. Una situació que, sumada al fet que la majoria dels aspirants seran d’altres demarcacions, probablement en un any o dos ja hauran abandonat Lleida per desplaçar-se a les seves províncies d’origen; tornant a deixar vacants places que són molt necessàries, i tornant a generar així el dèficit de personal que dessagna l’Administració General de l’Estat (AGE) a Lleida.

Aquesta és la dinàmica que es repeteix any rere any, i que lluny de convertir l’Oferta d’Ocupació Pública en una eina de gestió dels recursos humans de l’administració, culmina com una gran decepció pels treballadors i treballadores de l’AGE, davant la impossibilitat d’oferir el servei que mereix la ciutadania, donada la poca dotació de personal que presta el servei en aquestes administracions de la nostra demarcació.

La demarcació de Lleida, a més de patir les polítiques restrictives, en els últims anys en matèria de personal acusa un dèficit històric per la falta d’interès davant la possibilitat d’opositar a l’administració de l’Estat. Som la tercera província d’Espanya amb menor interès en el treball públic de l’Administració General de l’Estat.

Des de la UGT-Serveis Públics hem traslladat en diverses ocasions al subdelegat del Govern a Lleida la necessitat d’adoptar mesures urgents, com podria ser la creació de borses provincials d’interins. Un fet que facilitaria un accés previ a l’administració i permetria als futurs opositors de la nostra demarcació que guanyessis la plaça prop de casa. També s’ha plantejat posar en marxa campanyes informatives sobre el treball públic a Lleida, per tractar de pal·liar els efectes nefastos que la manca de personal provoca per la ciutadania de la nostra demarcació.

La situació és crítica. Tenim organismes col·lapsats -Estrangeria, INSS, Serveis d’Ocupació Públic Estatal...- i això es tradueix amb que resulti impossible sol·licitat una cita prèvia; que una prestació pugui tardar fins a un any en ser tramitada; o que molts ciutadans hagin de recórrer a serveis professionals de pagament per efectuar gestions amb l’administració, quan hauria de ser gratuït.

Els treballadors i les treballadores dels serveis públics volen donar la millor atenció i ser àgils amb les seves gestions, però per això és urgent prendre mesures des de la pròpia administració i buscar solucions concretes per la nostra demarcació. Des de la UGT-Serveis Públics instem novament als màxims responsables de l’AGE a posar en marxa els mecanismes necessaris per revertir aquesta situació.

Comentaris