Adeqüen vint quilòmetres de la llera del riu Ondara al seu pas per l'Urgell, la Segarra i el Pla

Està previst que pròximament s'iniciïn actuacions a Talavera, Anglesola i Barbens, mentre que l'any passat es van fer a Tàrrega i actualment s'està treballant en Ribera d'Ondara i Vilagrassa

riu ondara interior
photo_camera El riu Ondara a Sant Antolí i Vilanova, al terme de Ribera d'Ondara

Uns 20 quilòmetres del riu Ondara, al seu pas per Talavera (Pallerols) i pels municipis compresos en el tram entre Ribera d'Ondara (Sant Antolí) i Tàrrega, estan sent adequats entre aquest any i el passat per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, organisme autònom adscrit al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), empresa pública adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Els treballs executats per Confederació suposen una inversió superior als 135.000 euros i estan consistint en la neteja de la llera mitjançant el desbrossament selectiu de vegetació, eliminant les espècies invasores, la retirada de vegetació morta i en mal estat així com l'eliminació de tots els elements obstructius que hi hagi a la llera. Un cop finalitzades aquestes actuacions es garanteix el lliure flux de l'aigua en els trams i minimitzar d'aquesta manera possibles afectacions en cas d'avingudes.

Els treballs executats per Confederació suposen una inversió superior als 135.000 euros

Durant l'any passat es van fer actuacions a Tàrrega, mitjançant una retirada de vegetació en un tram de 900 metres del riu. Actualment s'està treballant en els municipis de Vilagrassa i Ribera d'Ondara, mitjançant actuacions de neteja i retirada de vegetació de la llera. Està previst que en els pròxims dies es duguin a terme les actuacions a Talavera, Anglesola i Barbens.

Les actuacions s'integren en els treballs en lleres coordinades i acordades entre ambdues administracions, per millorar l'estat de diversos cursos fluvials de la conca catalana de l'Ebre.

L'acord entre CHE i l'ACA preveu l'execució d'unes 100 actuacions abans que acabi l'any, amb un pressupost total d'1,5 milions d'euros. Cal tenir en compte que ja en 2014 es van dur a terme actuacions amb un pressupost d'1,3 milions d'euros.

Les actuacions es decideixen de manera conjunta entre els tècnics de la CHE i l'ACA i es finança amb els recursos del cànon del transvasament a Tarragona recaptat durant el tercer i quart trimestre de 2013.

comentaris