08.12.2021 |
Territoris.cat

Agricultura aportarà 30 milions d’euros en ajuts per a les comunitats de regants fins al 2020

El president de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell, Ramon Carné, va criticar que el Govern de la Generalitat fa deu anys que destina tota la inversió pública al Segarra-Garrigues, en detriment d'altres infraestructures del territori

Jornada Reg i Futur Mollerussa
Marc Solsona, meritxell Serret i Ramon Carné en la cloenda de la jornada
Agricultura aportarà 30 milions d’euros en ajuts per a les comunitats de regants fins al 2020

La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, va destacar que l'aposta decidida d'aquest Departament amb la modernització dels regadius durant la cloenda de la Jornada Reg i futur, organitzada ahir per la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell, a Mollerussa. A més, Serret va explicar que dins del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020 es preveu una inversió pública total de 30 milions d'euros. Una aposta que s'ha concretat amb l'ordre d'ajuts per als anys 2016, 2017 i 2018 a les Comunitats de Regants per a la millora i modernització del regadiu amb un import de 13,3 milions d'euros, dels quals 2,2 milions d'euros corresponen a les col·lectivitats del Canal d'Urgell.

Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020 es preveu una inversió pública total de 30 milions d'euros


Meritxell Serret també va apuntar que aquest any es continuaran desenvolupament els regadius ja planificats, com ara l'Algerri-Balaguer i els que es vagin programant del Segarra-Garrigues i que s'avançarà en la segona fase del Garrigues Sud.

Jornada Reg i Futur Mollerussa 2D'altra banda, durant la cloenda la consellera va dir que l'ús de l'aigua i el regadiu són estratègics per al país. Hem de regar amb eficiència i amb sostenibilitat per a fer front als grans canvis globals i assegurar una producció que ens garanteix la sobirania alimentària i la sostenibilitat del país.

Serret va fer referència al Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic presentat aquesta setmana, que descriu l'aigua i l'augment de les temperatures com un dels grans problemes de futur. En aquest sentit, la consellera va subratllar que en el conjunt de Catalunya, del consum total de l'aigua un 72% correspon al sector agrari i, per tant, en la política hidrològica del país el sector agroalimentari hi té molt a dir.

El president de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell, Ramon Carné, va aprofitar la presència de la consellera per criticar la manca d'inversió pública, des de fa deu anys, en les infraestructures de regadiu històriques, en favor del Segarra-Garrigues, i va demanar a Meritxell Serrat implicació pública en els projectes de modernització del reg.

L'ús de l'aigua i el regadiu són estratègics per al país. Hem de regar amb eficiència i amb sostenibilitat per a fer front als grans canvis globals i assegurar una producció que ens garanteix la sobirania alimentària i la sostenibilitat del país

Pel que fa a les ponències de la jornada destacar la del president del Col·legi d'Enginyers Industrials de Lleida Joaquim Llop, qui va deixar clar que Catalunya genera el 92% de l'energia que consumeix, a diferència de comunitats com el País Basc que ho fa en un 35% o Madrid en un 4,2%. Tot i aquestes xifres el preu de l'energia és igual per a totes les comunitats, per la qual cosa, Llop va plantejar la necessitat d'un nou model energètic, més equitatiu.

Agricultura aportarà 30 milions d’euros en ajuts per a les comunitats de regants fins al 2020
comentaris