Bell-lloc, el municipi lleidatà amb més oferta de sòl lliure per a activitats empresarials

Per comarques, el Segrià és la que registra una major disponibilitat, amb 299 Ha disponibles, seguit pel Pla d'Urgell (115 Ha), la Segarra (110 Ha) i la Noguera (106 Ha)

Les primeres empreses que s'instal·len al Poligon Vinyes del mig de Bell-lloc 1
photo_camera Les primeres empreses que s'instal·len al Poligon Vinyes del mig de Bell-lloc

La Cambra de Comerç de Lleida ha desenvolupat, amb el suport de la Diputació de Lleida i la UdL, un web que permet d'una forma senzilla consultar i conèixer la disponibilitat de sòl industrial a les comarques lleidatanes, amb l'objectiu de facilitar la implantació de noves activitats empresarials al territori. A la vegada, també ha de servir per planificar el desenvolupament de Lleida com a pol logístic amb vista a una futura connexió amb el corredor ferroviari del Mediterrani. Aquesta eina informàtica posa de relleu que de l'entorn de les 3.000 hectàrees de sòl per a activitats empresarials disponibles, en desenvolupament o projectades a la demarcació, només 827 Ha corresponen a sòl lliure.

Bell-lloc d'Urgell és el municipi que disposa actualment d'una major oferta de sòl lliure, seguit per Almacelles, Soses, l'Albi i Guissona. Per contra, la ciutat de Lleida no disposa pràcticament de sòl industrial lliure, motiu pel qual des de la Cambra de Comerç s'insisteix en la necessitat de desenvolupar el polígon de Torreblanca-Quatre Pilans. Així mateix, l'eix de l'N-240 no disposa de sòl lliure desenvolupat per activitats empresarials, a l'eix de l'A-2 la disponibilitat es concentra sobretot a Bell-lloc i Bellpuig, mentre l'N-230 presenta una major oferta de sòl lliure preparat per acollir activitats econòmiques.

La Cambra de Comerç, la Diputació de Lleida i la UdL han desenvolupat un web que permet conèixer l'oferta de sòl per a activitats econòmiques existent a la demarcació

La Diputació de Lleida ha acollit aquest dijous la presentació del web www.lleidasol.com, desenvolupat per la Cambra de Comerç de Lleida, amb el suport de la diputació i la Universitat de Lleida, que recull la totalitat de l'oferta de sòl per a activitats empresarials lliure a dia d'avui a la demarcació, de la mateixa manera que el sòl en desenvolupament i també aquell projectat, segons ha detallat el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Joan Simó

Es tracta d'una eina informàtica en línia de fàcil consulta que recull en una base de dades, que també incorpora mapes, amb diferents informacions sobre els polígons lleidatans com ara el seu estat, localització o bé la disponibilitat de parcel·les per als diferents usos industrials, logístics i terciaris. El seu objectiu és el de proporcionar la informació necessària a empreses i emprenedors que puguin estar interessats a implantar els seus negocis a les comarques de Lleida. Amb aquesta eina podran disposar de criteris suficients, a l'hora de prendre decisions en aquest sentit. A la vegada, aquesta eina també ha de permetre dissenyar polítiques industrials molt més acurades i adequades a les necessitats reals del territori.

Poligon els Frares de LleidaEl web és fruit de l'acord del Grup de treball Lleida logística–Corredor del Mediterrani, que reuneix una trentena de representants del sector empresarial i institucional. En aquest sentit, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha posat de relleu la importància d'aquesta eina per al desenvolupament de les comarques de Ponent com a pol logístic pensant en una futura connexió de Lleida amb el corredor ferroviari del Mediterrani, connexió llargament reivindicada des del territori.

Només un 22% del sòl per a activitats empresarials està lliure actualment

Les comarques de Lleida compten amb unes 3.000 Ha entre sòl lliure, ocupat, planificat i projectes de futur per a activitats empresarials. De la tasca duta a terme per a la creació del web, a partir de l'actualització de la informació de què disposava la Cambra de Comerç sobre el sòl industrial a la demarcació, se'n desprèn que les comarques lleidatanes compten actualment amb 827 Ha de sòl lliure per a activitats empresarials (un 22% del total) i que, per tant, ja estarien disponibles per a empreses interessades. Unes altres 856 Ha corresponen a sòl planificat o en desenvolupament (23%). El sòl ocupat en els polígons de la demarcació se situa en el 46% del total, mentre que només un 9% del sòl està considerat com a projectes de futur. 

El web també posa de relleu que el Segrià és la comarca lleidatana amb una major disponibilitat de sòl lliure per a activitats empresarials, amb 299 Ha disponibles, seguit pel Pla d'Urgell (115 Ha), la Segarra (110 Ha) i la Noguera (106 Ha). Bell-lloc d'Urgell, amb 67 Ha de sòl lliure, és el municipi de la demarcació que més en disposa. El segueixen Almacelles (59 Ha), Soses (44 Ha), l'Albi i Guissona. 

Tàrrega és la localitat que disposa de major quantitat de sòl en planejament, amb un total de 137,5 Ha

Un fet rellevant és la poca oferta de sòl industrial disponible a la demarcació, que a nivell de municipis es concentra sobretot al polígon Vinyes del Mig de Bell-lloc d'Urgell. En aquest sentit, la ciutat de Lleida gairebé no disposa de sòl industrial disponible en l'actualitat, motiu pel qual des de la Cambra de Comerç s'ha insistit en la necessitat de desenvolupar el polígon de Torreblanca-Quatre Pilans. El municipi que disposa de major sòl per a activitats logístiques és Almacelles (59 Ha), seguit per els Alamús (39 Ha) i Guissona (35 Ha).

Tàrrega és la localitat que disposa de major quantitat de sòl en planejament, amb un total de 137,5 Ha. La segueixen, Almenar (93 Ha) i Alcarràs (70 Ha). Per la seva banda, Alcoletge lidera en superfície prevista com a projecte de futur, seguit per Castellnou de Seana, Os de Balaguer i Alcarràs. En aquest sentit, des de la Cambra de Comerç han remarcat el fet que només quatre municipis lleidatans estan pensant en algun projecte de futur de sòl d'activitat empresarial. 
 

Comentaris