06.10.2022 |
Territoris.cat

La boira gebradora torna a fer baixar termòmetres sota zero

Satisfacció entre els pagesos pels beneficis que aporten el fred i l'acumulació d'aigua als fruiters i cereals

Pla general d'una de les ribes de l'estany d'Ivars i Vila-sana amb part de l'aigua congelada i les plantes cobertes de gebre, el 9 de gener de 2017. (Horitzontal)
Les ribes de l'estany d'Ivars i Vila-sana amb part de l'aigua congelada
La boira gebradora torna a fer baixar termòmetres sota zero

Ponent s'ha llevat novament aquest dilluns sota una persistent boira gebradora que ha fet baixar els termòmetres sota zero i ha tornat a deixar estampes hivernals semblants a les d'una nevada en carrers, camps i paisatges naturals. Un d'ells lEstany d'Ivars i Vila-sana, on com en altres anys freds s'han pogut veure punts del perímetre on l'aigua està totalment congelada. Segons dades del Servei Meteorològic a punts del pla de Lleida s'ha baixat fins a -6,7 ºC o -6,2ºC com és el cas de Vallfogona de Balaguer o Golmés, xifres lleugerament més elevades que ahir diumenge. De la seva part, el responsable de la fruita dolça d'Unió de Pagesos (UP), Xavier Gorgues, ha destacat els beneficis del gebre i la boira en els fruiters, per reduir plagues i per la humitat que els hi aporten que afavorirà a la floració que permetrà obtenir uns millors fruits.

La boira gebradora no ha generat incidències destacades més enllà de deixar novament un paisatge totalment hivernal en diferents punts de les comarques de Ponent. Brigades municipals de diferents municipis han repartit, com és costum, sal per les voreres i carrers per evitar relliscades. A primera hora el gebre acumulat en alguns punts de les carreteres era ben visible però no ha generat problemes a la circulació i a mesura que han anat passant les hores ha desaparegut.

Imatge de les gebrades a l'Estany d'Ivars i Vila-sana 2El gebre acumulat en alguns punts característics i turístics dels pla de Lleida ha deixat imatges de postal com és el cas de l'estany d'Ivars i Vila-sana, on els arbres han aparegut totalment coberts de glaç i diverses zones de la riba de la làmina d'aigua han quedat congelades. La fauna que habita l'estany però, no semblava veure's afectada per aquesta gèlida estampa de boira, fred i glaç.

Un dels aspectes més beneficiosos d'aquest clima el recullen els conreus agrícoles del pla i és que tal com ha remarcat Xavier Gorgues, els fruiters agraeixen aquesta aportació extra d'humitat durant l'hivern que si se li suma el fet que és en forma de gel permet acabar amb les plagues que durant la primavera poden afectar la floració. Això repercutirà finalment en una millor qualitat i quantitat de fruita durant la campanya a l'estiu. El cereal d'hivern també se'n beneficia ja que la humitat fa saó a la terra i permet que la planta creixi més forta. L'únic sector que podria veure's perjudicat per aquest clima és el de les hortalisses.

El cereal d'hivern també se'n beneficia ja que la humitat fa saó a la terra i permet que la planta creixi més forta. L'únic sector que podria veure's perjudicat per aquest clima és el de les hortalisses.

Així mateix, Gorgues ha destacat que el d'enguany sembla ser que està sent un hivern normal després d'un parell d'anys amb temperatures força suaus. Segons Gorgues, tot i que això ens xoca d veure, és la cosa més normal del món i això hauria de ser sempre així ja que per culpa del canvi climàtic els hiverns són més càlids i per fer fruita es necessiten hiverns freds, amb boira, gel i gebre.

La presència d'aquesta abundant quantitat de gebre als arbres fruiters en els arbres no limita en excés l'activitat diària dels pagesos més enllà que han de retardar algunes hores o dies l'esporga de les branques o també de plantació. Mentrestant, aprofiten per fer tasques als magatzems o de manteniment de maquinària. 

La boira gebradora torna a fer baixar termòmetres sota zero
comentaris